I Padua i Italien vill myndigheterna ta bort icke-biologiska mödrars namn från födelsecertifikat för barn till samkönade föräldrar. Arkivbild.
I Padua i Italien vill myndigheterna ta bort icke-biologiska mödrars namn från födelsecertifikat för barn till samkönade föräldrar. Arkivbild. - Foto: Luca Bruno/AP/TT

Lesbiska mammor kan förlora föräldraskap

Lesbiska mammor i den norditalienska staden Padua riskerar att få sina föräldraskap upphävda efter en uppmaning från landets regering. Det känns som en mardröm, säger Vanessa Finesso, som har en dotter tillsammans med sin partner, till tidningen La Repubblica.


"Vi är alla familjer". Slagorden ekade på torget framför domstolsbyggnaden i Padua, där 33 par lesbiska mammor med plakat i händerna i veckan samlades i ett strilande novemberregn. Och här kommer de att fortsätta att samlas, varje tisdag fram till julafton, för att protestera mot en uppmärksammad rättsprocess.

Processen, som inleddes i Padua i tisdags, kan resultera i att endast den biologiska mamman i ett homosexuellt par har juridisk rätt att kalla sig förälder. Detta efter att Italiens inrikesminister Matteo Piantedosi tidigare i år uppmanat landets myndigheter att på födelseattester endast registrera den biologiska föräldern.

Uppmaningen innebär bland annat att en icke-biologisk mamma inte längre ska kunna hämta sitt barn från skolan eller följa med barnet till läkaren. Hon ska inte heller få vårdnaden om barnet i den händelse den biologiska mamman dör.

Liknas vid mardröm

I Padua gick myndigheterna ännu längre. Här beslutade man i våras att även häva tidigare födelseattester för barn till samkönade par – attester som utfärdats så långt tillbaka som 2017.

33 par lesbiska mammor i Padua fick under sommaren ett brev från de lokala myndigheterna, som meddelade att den icke-biologiska mammans föräldraskap skulle strykas. Ett av paren är Vanessa Finesso och Cristina Zambon, som tillsammans har dottern Vittoria, skriver La Repubblica.

Vanessa Finesso beskriver situationen som "en mardröm".

— Fram till för ett par månader sedan hade vår dotter två mammor och två efternamn. Nu kommer Cristina inte längre ha någon juridisk koppling till vår dotter på grund av att hon inte har fött henne, säger hon till tidningen.

Samkönade äktenskap legaliserades 2016 i Italien, men homosexuella par har, bland annat på grund av ett hårdnackat motstånd från katolska kyrkan, aldrig fått rätt att adoptera.

Meloni: Ja till kärnfamiljen

I stället har beslut fattats från fall till fall av landets domstolar. Det har hänt att adoption av den andra partnerns barn tillåtits hos samkönade par som lever i partnerskap.

Uppmaningen att endast registrera den biologiska mamman på födelseattesten ledde till demonstrationer under våren. På bilden Elly Schlein, ordförande för oppositionspartiet, socialdemokratiska PD, vid en protest i Milano.

Uppmaningen att endast registrera den biologiska föräldern på födelseattesten är ytterligare ett led i den hårda politik mot hbtq-rörelsen som Giorgia Melonis högernationalistiska regering fört sedan makttillträdet 2022.

Under valkampanjen propagerade Meloni återkommande för den ”traditionella kärnfamiljen” och mot att samkönade par ska få adoptera. Upprepade gånger använde hon sig av begreppet "hbtq-lobbyn" i sin retorik, bland annat i ett uppmärksammat tal tillsammans med det spanska populistpartiet Vox.

"Ja till naturliga kärnfamiljer, nej till hbtq-lobbyn! Ja till könsidentitet, nej till genusideologi", skanderade Meloni under talet.

"Ett knivhugg"

I Padua avslutade demonstranterna tisdagens protest med att läsa upp namnen på alla de 37 barn som de 33 paren har – barn vars öde nu kommer att avgöras av det italienska domstolsväsendet.

Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas av landets konstitutionsdomstol. När det kommer är oklart. Paduabon Sabrina Meggiato, som tillsammans med Barbara Girotto har den femårige sonen Gabriele, känner en växande oro inför framtiden.

— När brevet från myndigheterna kom kändes det som ett knivhugg, säger hon till La Repubblica.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!