Besökare tittar bort mot Nordkorea från en återföreningsobservatoriet i Paju i Sydkorea, som ligger vid gränsen. Bilden är tagen 22 november.
Besökare tittar bort mot Nordkorea från en återföreningsobservatoriet i Paju i Sydkorea, som ligger vid gränsen. Bilden är tagen 22 november. - Foto: Lee Jin-man/AP/TT

Ryssland uppges ha hjälpt Kim med spionsatellit

Nordkorea fick hjälp av Ryssland när man skulle skjuta upp sin spionsatellit. Det uppger den sydkoreanska underrättelsetjänsten, som beskriver uppskjutningen som lyckad. Beskedet kommer samtidigt som spänningen vid gränsen på Koreahalvön ökar.


Satelliten Malligyong-1 sköts upp i tisdags och var Pyongyangs tredje försök att säkra ett militärt öga i luften efter två misslyckade uppskjutningar i maj respektive augusti.

Enligt Sydkoreas nationella säkerhetstjänst lyckades Kim denna gång med att få sin satellit i omloppsbana. Man påpekar dock att det ännu är för tidigt att säga om satelliten fungerar som planerat och tillägger att uppskjutningen skedde med assistans från Ryssland, som ska ha gett "feedback" i samband med Kims möte med den ryske presidenten Vladimir Putin i september.

Nordkorea uppgav tidigare i veckan att satelliten håller på att kalibreras, varpå den ska verka fullt ut från och med den 1 december.

Seoul svarade på torsdagen med att delvis pausa det avtal man ingick med Pyongyang 2018 i syfte att minska spänningarna länderna emellan – något som det nordkoreanska försvarsdepartementet i sin tur besvarade med att fullständigt bryta avtalet.

I stället kommer Nordkorea nu att "skicka mer kraftfullt beväpnade styrkor och ny militär hårdvara till regionen", sade departementet i ett uttalande enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Nordkorea har i år genomfört rekordmånga vapentester, vilket ytterligare har ökat spänningarna i relationen till Sydkorea och dess nära allierade USA och Japan. Landet misstänks vidare få mer avancerad teknologi från Ryssland – i utbyte mot vapen som den ryska invasionsmakten använder i Ukraina.

TT
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!