Sydkoreas utrikesminister Park Jin. Arkivbild.
Sydkoreas utrikesminister Park Jin. Arkivbild. - Foto: Eric Risberg

Kina, Japan och Sydkorea möts igen

Utrikesministrarna i Sydkorea, Japan och Kina ska i helgen hålla sitt första trilaterala möte sedan 2019, meddelar det sydkoreanska utrikesdepartementet.


Mötet kommer att äga rum i den sydligt belägna hamnstaden Busan i helgen och sker i en tid där Tokyo och Seoul fördjupat sina säkerhetspolitiska samarbeten med Washington, vilket har skapat ytterligare spänning i relationen med Peking.

Mötet tillkännages dessutom bara en dag efter det att Nordkorea lyckats få en spionsatellit i omloppsbana, vilket ledde till att både nord och syd rev upp det avtal man tecknade 2018 som syftade till att minska spänningarna länderna emellan.

Unde helgens möte planerar Kinas Wang Yi, Sydkoreas Park Jin och Japans Yoko Kamikawa att "utbyta åsikter om i vilken riktning det trilaterala samarbetet kan utvecklas samt regionala och internationella situationer", säger det sydkoreanska utrikesdepartementet i ett uttalande och tillägger att utrikesministrarna även kommer att utarbeta ett ramverk för framtida möten av denna typ.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!