Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har för första gången sedan kriget inleddes besökt Gazaremsan och där träffat israeliska styrkor.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har för första gången sedan kriget inleddes besökt Gazaremsan och där träffat israeliska styrkor. - Foto: AFP/TT

Netanyahu: Öppen för att förlänga vapenvilan

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppger att han sagt till USA:s president Joe Biden att han är öppen för att förlänga vapenvilan som nu gäller – men när den är över kommer den israeliska militärens markoperation återgå med full kraft, rapporterar The Times of Israel.


— Vi tog hem ännu en grupp av gisslan, barn och kvinnor, och jag är rörd till djupet av mitt hjärta, hela landet är det, när vi ser familjer återförenas, säger Netanyahu i ett videouttalande.

Den israeliske premiärministern säger också att han har sagt till Biden att Israel efter vapenvilan kommer att återuppta striderna för att uppfylla sina mål. Israel har tre mål i kriget, enligt Netanyahu: Eliminera Hamas, få tillbaka gisslan och se till att Gaza inte utgör ett hot mot Israel igen.

Uppgifter: Hamas redo för förlängning

Ett tillfälligt eldupphör mellan Israel och Hamas har pågått sedan tidigt i fredags morse och ska vara i kraft i fyra dagar. Enligt överenskommelsen ska minst 50 ur gisslan friges av den militanta islamiströrelsen Hamas under den tiden. 150 palestinska fångar ska släppas av Israel.

Netanyahu påpekar att vapenvilan kan förlängas för att frige fler gisslan, ytterligare tio varje dag.

Tidigare på söndagen uppgav en källa nära Hamas att islamistgruppen meddelat medlarna om att man är villig att förlänga den pågående vapenvilan med två till fyra dagar, rapporterar AFP.

Netanyahu i Gaza

Benjamin Netanyahu har under söndagen för första gången sedan kriget inleddes den 7 oktober rest till Gaza.

Under besöket i Gaza träffade Netanyahu israeliska soldater och visades runt i en av terrorstämplade Hamas tunnlar, skriver den israeliska tidningen Haaretz.

— Vi fortsätter till slutet – till segern, säger Netanyahu till soldaterna i en video som hans kansli publicerat, enligt nyhetsbyrån AFP.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!