En grupp israeler såg på när en helikopter som transporterade gisslan som frigivits från Gaza landade på barnsjukhuset Schneider i Petah Tikva i Israel på söndagen.
En grupp israeler såg på när en helikopter som transporterade gisslan som frigivits från Gaza landade på barnsjukhuset Schneider i Petah Tikva i Israel på söndagen. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Stridspausen inne på sista dygnet

Den överenskomna stridspausen mellan Israel och Hamas är nu inne på sitt sista dygn. Båda parter uppgav på söndagen att de under vissa villkor är villiga att förlänga den tillfälliga vapenvilan.


Pausen i striderna mellan Israel och Hamas inleddes på fredagen och sedan dess har dussintals personer ur den gisslan som hållits av Hamas frigivits och mer än 100 palestinska fångar har släppts ur israelisk fångenskap.

När den överenskomna stridspausen nu går mot sitt slut riktas fokus på flera håll mot hur den tillfälliga vapenvilan ska kunna förlängas.

— Det är mitt mål, det är vårat mål, att få den här pausen att fortsätta efter i morgon så att vi kan få se fler ur gisslan komma ut och så att vi kan få in mer humanitärt bistånd till de behövande i Gaza, sade USA:s president Joe Biden på söndagen.

Han sade också att han vill att striderna sätts på paus "så länge som fångar fortsätter att komma ut".

— Jag har fått intrycket att alla parter i regionen letar efter ett sätt att få ett slut på det här så att alla i gisslan släpps och Hamas inte längre har kontroll över Gaza, sade Biden.

Hamas har gett signaler om att vara villiga att förlänga stridspausen. En källa nära Hamas uppgav för AFP att Hamas sagt till medlarna att de är öppna för att förlänga pausen med "två till fyra dagar".

Under den tiden tror Hamas att det ska vara möjligt att få ytterligare 20 till 40 palestinska fångar frigivna, enligt källan.

Enligt överenskommelsen om det eldupphör som nu pågår ska 50 personer som hålls gisslan av terrorstämplade Hamas friges under fyra dagar i utbyte mot 150 palestinska fångar. Dessutom ingår i överenskommelsen att eldupphöret kan förlängas för att frige fler gisslan, ytterligare tio varje dag.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!