Klimatklirr i danska bordellbörser

Veckans affärstoppmöte i Köpenhamn om miljökampen har fått fart på affärerna - för dansk sexhandel.


Veckans affärstoppmöte i Köpenhamn om miljökampen har fått fart på affärerna - för den danska sexhandeln. Den prostituerade "Gabrielle" säger till exempel att hon fördubblat sin dagskassa till minst 15 000 danska kronor.

Sedan i söndags har affärsmän och politiker från hela världen sammanträtt på konferensanläggningen Bella Centret för att prata miljöarbete, en slags förövning till FN:s stora klimatkonferens på samma plats till vintern, då det är tänkt att en uppföljare till det så kallade Kyotofördraget ska bli klar.

"Vi har haft sinnesjuk rusning"

Men de välbetalda affärsledarna funderar uppenbarligen inte bara på klimatets framtid under sitt besök i den danska huvudstaden.

–Vi har haft sinnessjuk rusning. Politikerna behöver ju också slappna av efter en lång dag, säger "Miss Dina", en av de sexarbetare som Nyhedsbrevet 3F, utgivet av Danmarks största fackförening, ringt runt till.

–Det är inte svårt att få med sig en rejäl lön hem. Pengarna sitter lösare än vanligt, säger kollegan "Gabrielle", som arbetar på en stor bordell.

Exakt hur mycket hon tjänar vill hon inte säga, men hon förklarar att dubbelt så stor förtjänst som vanligt innebär minst 15 000 danska kronor per dag - över 21 000 svenska kronor.

"Mer arbete för prostituerade"

Dorit OtzenReden International, en stödorganisation för utländska prostituerade i Danmark, konstaterar också det uppenbara.

– Många män samlade på ett ställe betyder mer arbete för de prostituerade. Dessutom har vi en regering som inte vill förbjuda sexhandeln, så vi inbjuder ju besökarna att gå till prostituerade, säger hon till nyhetsbrevet.

Danmark står allt ensammare i Norden vad gäller synen på sexhandel. Det svenska förbudet mot sexköp från 1999 har nyligen kopierats av Norge och i Finland är samma åtgärd på väg. Island gjorde en egen variant, genom att först häromåret häva ett förbud mot att sälja sex och sedan helt nyligen införa ett sexköpsförbud.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!