Gambiern Bai Lowe döms för brott mot mänskligheten i en domstol i Tyskland.
Gambiern Bai Lowe döms för brott mot mänskligheten i en domstol i Tyskland. - Foto: Ronny Hartmann/poolfoto via AP/TT

Från diktatorns dödspatrull till tyskt fängelse

En man döms till livstids fängelse i Tyskland – för att ha varit del av den tidigare diktatorn Yahya Jammehs dödliga förföljelse av meningsmotståndare i Gambia.


Bai Lowe ingick i en ökänd liga som kallades "The Junglers", som beordrades att mörda flera av Jammehs motståndare och minst en journalist i Gambia. Deras arbete syftade till att "skrämma den gambiska befolkningen och förtrycka oppositionen", enligt tyska åklagare.

Domstolen i Celle i norra Tyskland dömer Lowe för brott mot mänskligheten, mord och mordförsök. Det gäller bland annat mordet på en AFP-journalist i den gambiska huvudstaden Banjul år 2004, mordet på en oppositionell gambier och ett mordförsök på en advokat.

Bevisen bestod bland annat av bilder på Lowe i uniform och en radiointervju där han ska ha redogjort tydligt för flera av sina brott.

Yahya Jammeh styrde Gambia med järnhand i 22 års tid, från en militärkupp 1994 till ett förlorat presidentval 2016. Han är i dag i exil i Ekvatorialguinea medan frågan om ansvarsutkrävande för diktaturens många brott har ännu fått få tydliga svar.

Bai Lowe är en av totalt tre personer med anknytning till Jammeh som har ställts inför rätta utomlands. Domen beskrivs av flera inblandade och aktivister som en första formell bekräftelse på att människorättsbrott begicks under Jammehs styre.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!