Polska lastbilschaufförer blockerar gränsen till Ukraina i protest mot bland annat vad de ser som en risk för dumpade spannmålspriser.
Polska lastbilschaufförer blockerar gränsen till Ukraina i protest mot bland annat vad de ser som en risk för dumpade spannmålspriser. - Foto: Hanna Arhirova/AP/TT

Ukraina öppnar gräns i tvist med polska förare

Ukraina öppnar en gränsövergång för att lätta på en blockad som genomförs av polska lastbilschaufförer. Konflikten gäller bland annat polska anklagelser om dumpade priser.


Gränsövergångar mellan Polen och Ungern har varit blockerad av polska lastbilschaufförer sedan början av november, med enorma köer och långa väntetider som resultat. De polska förarna anser bland annat ukrainska kolleger dumpar priserna.

Under måndagen väntas gränskontrollen vid Dolhobyczow-Uhryniv öppnas enligt ukrainsk gränspolis, då konflikten och blockaden förvärrats sedan polska chaufförer fått stöd av lastbilschaufförer från Slovakien. Långa köer har bildats vid öppna gränskontroller och förhindrat transporter mellan länderna, medan sträng kyla förvärrar läget.

"Öppnandet av Uhryniv-gränsen är ett första steg för att få bort blockeringen av gränsen, minska köer och öka kapaciteten", skriver Kievs gränsmyndighet. Endast tomma lastbilar ska få köras från Ukraina.

Warszawa svarar med att man ska genomföra stickprover av ukrainska lastbilar.

Tvisten rör både polska anklagelser om att att ukrainska lastbilschaufförer dumpar transportpriser och allmänna farhågor om att produkter från Ukraina, som spannmål, ska levereras till Polen och andra grannländer och därmed konkurrera ut inhemsk produktion.

Spannmålsexportören Ukraina kan inte leverera produkter via Svarta havet på grund av det ryska invasionskriget. Läget har försämrats av att Ryssland har lämnat ett tidigare avtal om att ukrainsk export skulle kunna transporteras via Svarta havet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!