Höga kostnader för sårbar värld

Dödlig cocktail av krig, naturkatastrofer och finanskris ger skenande utgifter.


En dödlig cocktail av krig, naturkatastrofer och ekonomisk kris har fått Internationella rödakorskommitténs (ICRC) kostnader och insatser att öka.

Årsrapporten visar att organisationen förra året använde 724 miljoner euro, drygt sju och en halv miljarder kronor, varav merparten på Sudan och Somalia före Irak och Afghanistan.

Det är mer än någon gång tidigare.

Miljontals människor som berörs av väpnade konflikter har blivit ännu sårbarare på grund av kombinationen krig, katastrofer och stigande matpriser, skriver ICRC.

– Afghanistan, Somalia och Pakistan är tre exempel på länder där naturkatastrofer och höga matpriser har gjort livet ännu svårare för fattiga människor som redan kämpar för att klara av krigets verkningar, säger ICRC:s ordförande Jakob Kellenberger.

Fältarbetet kostade 593 miljoner euro. Det allra mesta gick åt till Afrika, en femtedel lades på Mellanöstern.

Enligt rapporten beror de stigande kostnaderna på den allt sämre situationen för människor i många länder, till exempel Sri Lanka, Kongo-Kinshasa och Pakistan, men de visar också på att ICRC lyckats nå fram till fler människor som drabbats av krig.

Mer än 121 000 ton mat delades ut till omkring 2,79 miljoner människor i hela välden förra året. Det är mer än dubbelt så mycket som 2007. 3,5 miljoner patienter har behandlats vid ICRC:s läkarstationer.

Hjälparbetarna har också besökt nästan en halv miljon fångar i 83 länder.

ICRC har 11 000 anställda.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!