Høyres partiledare Erna Solberg. Arkivbild.
Høyres partiledare Erna Solberg. Arkivbild. - Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Norge: Solberg krossar Støre i opinionsmätning

Norges tidigare statsminister och Høyre-ledaren Erna Solberg leder stort över den sittande statsministern Jonas Gahr Støre (Ap) enligt en opinionsundersökning om vem som norrmännen anser vara bäst lämpad att inneha statsministerämbetet.


Av de tillfrågade svarar 44 procent att Solberg är bäst skickad att vara landets statsminister medan 31 procent anser att Støre är bästa lämpad. I undersökningen som genomförts av det norska mediebolaget NRK svarar 26 procent av de tillfrågade att de inte vet.

Resultatet är anmärkningsvärt eftersom det tyder på att Solbergs förtroende återhämtat sig efter avslöjandena i somras om att hennes make , Sindre Finnes, i hemlighet spekulerade i aktier under hennes tid på statsministerposten.

I motsvarande mätning för en månad sedan var det i stort sett dött lopp mellan Støre och Solberg.

— Det här är ett väldigt bra betyg för det konservativa partiet och för hela den borgerliga sidan. Det kan se ut som att en majoritet av befolkningen vill ha en ny regering till jul och det vill jag gärna bidra till, men tyvärr är det lite tid kvar till valet, säger Solberg om resultatet till NRK.

Opinionsundersökningen är baserad på 1 000 intervjuer under perioden 27 november till den 2 december.

Nästa stortingsval i Norge äger rum 2025.

TT
/
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!