Tusentals personer samlades utanför basilikan i Padua på tisdagen för att hedra 22-åriga Giulia Cecchettin som mördades av sin ex-pojkvän i november.
Tusentals personer samlades utanför basilikan i Padua på tisdagen för att hedra 22-åriga Giulia Cecchettin som mördades av sin ex-pojkvän i november. - Foto: Lucrezia Granzetti/AP/TT

Italien sörjer kvinna som mördades av pojkvän

Tusentals italienare hyllade 22-åriga Giulia Cecchettin som i november dödades av sin ex-pojkvän – ett fall som har utlöst rikstäckande sorg och ilska över våldet mot kvinnor. På tisdagen begravdes hon.


Mordet på Cecchettin, som studerade biomedicinsk teknik i Padua i nordöstra regionen Veneto och skulle ta examen bara några dagar efter sin död, var förstasidesnyhet i Italien och ledde till en nationell reflektion kring våld mot kvinnor.

Utanför basilikan där begravningen hölls samlades medstudenter, offentliga tjänstemän och andra italienare. Även landets justitieminister Carlo Nordio deltog.

"Förvandla tragedi till förändring"

I sitt minnestal sade Cecchettins far att livet hade ryckts ifrån henne på ett grymt sätt, "men hennes död kan och måste vara vändpunkten" för våldet mot kvinnor.

— I denna tid av sorg och förtvivlan måste vi hitta styrkan att reagera och förvandla tragedi till ett driv mot förändring, sade han.

Människorna kunde ta del av begravningen av Giulia Cecchettin via en skärm utanför basilikan.

Det var den 11 november som Cecchettin och ex-pojkvännen försvann. Han hittades i Tyskland en vecka senare, dagen efter att 22-åringens kropp hittats i en ravin nära sjön Barcis.

Hon hade knivskurits över 20 gånger i huvud, hals och kropp, enligt lokala medier med hänvisning till obduktionsrapporten.

Pojkvännen ska ha erkänt mordet, enligt hans advokat.

Kulturell förändring behövs

Utanför basilikan sade den 29-åriga studenten Angela Russo att hon ansåg det vara hennes plikt att visa respekt för den mördade Cecchettin och hedra alla offer för kvinnomord.

— Vem som helst av oss kunde ha varit Giulia, jag, min syster, en vän.

Fram till den 26 november i år har 107 kvinnor i Italien dödats. Av dem har 88 dödats av familjemedlemmar eller tidigare partner.

Efter Cecchettins död antog parlamentet ett lagförslagspaket för att stärka befintliga lagar för att skydda kvinnor. Dock anser kritiker att det behövs en kulturell förändring i behandlingen av kvinnor – till att börja med obligatorisk skolundervisning i ämnet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!