En man som dödats av Israels bombardemang mot staden Khan Yunis bärs mot sin begravning.
En man som dödats av Israels bombardemang mot staden Khan Yunis bärs mot sin begravning. - Foto: Yousef Masoud/AP/TT

Israel slår till mot stad efter stad i Gaza

Khan Yunis, staden Gaza och Jabalia. Israelisk militär har under natten gjort räder i Gazas största städer. I Gaza, som styrs av terrorstämplade Hamas, är fyra femtedelar av befolkningen på flykt och över 17 000 rapporteras ha mist livet.


Enligt de senaste uppgifterna, som kommer från den Hamasstyrda palestinska hälsomyndigheten, har 17 177 människor dödats och över 46 000 skadats i Gaza.

Detta sedan kriget startade den 7 oktober, då islamiströrelsen Hamas genomförde ett koordinerat anfall mot Israel och dödade omkring 1 200 människor och tog gisslan. Israel förklarade krig, utsatte Gaza för belägring och bombardemang och lovade att utplåna Hamas.

Just nu pågår en intensiv jakt på Hamas högste ledare i Gaza, Yahya Sinwar, som uppges vara baserad i Khan Yunis i söder. Enligt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är det "bara en fråga om tid" innan han hittas.

Biden ringde

Men när Israels stridsvagnar, pansarfordon och schaktmaskiner rullar in i städer som Khan Yunis, dit många människor tidigare flytt från norra Gaza, utsätts civila för enorma risker. Omvärlden förfasas över de höga dödssiffror som rapporteras från Gaza och bilder av enormt lidande.

USA:s president Joe Biden ringde sent på torsdagen till Netanyahu och underströk att det är av "kritisk vikt" att skydda civila och skilja ut den civila befolkningen från Hamas. Biden manade också Israel att införa säkra korridorer för människor som behöver lämna områden där strider pågår, enligt Vita huset.

FN:s humanitära chef Martin Griffiths, som tidigare i veckan talade om en "apokalyps" i södra Gaza, säger nu att det inte går att utföra några "meningsfulla humanitära operationer" i Gaza, rapporterar BBC. Han säger sig dock vara försiktigt optimistisk rörande diskussioner med Israel om att öppna gränsövergången Keram Shalom i söder för nödhjälp.

Många Gazabor har flytt bomber och ruiner upprepade gånger. I Rafah i söder, vid den egyptiska gränsen, sover människor nu på gatorna och det råder svår brist på mat, vatten och el.

Säker zon?

Israel har upprepade gånger sagt att man försöker skydda civila – men samtidigt understrukit att Hamas gömmer sig bakom mänskliga sköldar och i tättbebyggd stadsmiljö.

Palestinska internflyktingar i Gaza sätter upp tält i Muwasi i sydväst, som Israel utsett till en säker zon.

Ett omkring 20 kvadratkilometer stort område vid Medelhavskusten kallat Muwasi har dock öppnats som en säker zon för flyende civila. Nyhetsbyrån AP, som varit där, säger att det består av provisoriska tält med tusentals palestinier, åtskilda av leriga vägar. I Muwasi, som ligger i sydväst inte långt från de pågående striderna, finns inga toaletter och inga aktiva internationella hjälporganisationer.

Initiativet kritiseras av Philippe Lazzarini, chef för FN:s organ för palestinska flyktingar UNRWA.

— Hur kan en zon vara säker i en krigszon, när den utses av enbart den ena parten i konflikten. Det kan ge människor falska förhoppningar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!