Den fängslade Nobelpristagaren Narges Mohammadis man Taghi Rahmani.
Den fängslade Nobelpristagaren Narges Mohammadis man Taghi Rahmani. - Foto: Frederik Ringnes/AP/TT

Fredspristagaren hungerstrejkar på Nobeldagen

Nobelpristagaren Narges Mohammadi skulle motta fredspriset i Oslo på söndagen. Istället inleder hon en hungerstrejk, då hon sitter fängslad i Iran för sina åsikters skull.


Mohammadi har fått Nobels fredspris för sina insatser som människorättsaktivist. Men regimen i Iran har fängslat henne i den ökända anstalten Evian.

Hennes senaste protest rör dels tvånget att bära huvudduk i Iran, men är också en manifestation till stöd för dem som tillhör trossamfundet Bahá'i.

— Hon är inte med oss här i dag, hon är i fängelse och hon kommer att hungerstrejka i solidaritet med en religiös minoritet, sade hennes bror Hamidreza Mohammadi på på en presskonferens i Oslo på lördagen.

Han väntas tillsammans med Mohammadis make Taghi Rahmani ta emot Nobels fredspris i hennes namn vid ceremonin på söndagen.

— Hon säger att "hungerstrejken inleds samma dag som jag skulle fått detta pris, kanske kommer då världen vilja veta mer om problemet", sade Rahmani.

Mohammadi har tidigare hungerstrejkat i protest mot att hon och andra fångar nekas sjukhusvård och mot tvånget på kvinnor att använda hijab i Iran. Den 51-åriga Mohammadi har problem med hjärta och lungor, enligt hennes familj.

Hon får Nobels fredspris för "hennes kamp mot förtrycket av kvinnor i Iran".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!