Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild.
Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Arkivbild. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Navalnyj saknas efter fängelseflytt

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj saknas – det larmar hans advokater om sedan de inte hört av honom på en vecka. Myndigheterna skyller på att han flyttats från en anstalt till en annan.


Aleksej Navalnyj sitter inte längre i högsäkerhetsfängelset IK-6, 23 mil öster om Moskva, där han har avtjänat sitt straff sedan juni 2022. Han har överförts till ett annat fängelse, men myndigheterna vill inte avslöja vilket, skriver hans talesperson Kira Jarmysj på X, tidigare Twitter.

Uppgifterna kommer efter att politikern skulle ha framträtt i domstol via videolänk, men varken bild eller ljud kom och myndigheterna skyllde på "elektroniken".

"Det har gått sex dagar utan några uppgifter om var Alexej befinner sig och vad som händer", skriver Jarmysj på X.

Hittades på golvet

Hon uppger enligt AP att hon under tre dagar förra veckan försökte få kontakt med Navalnyj i IK-6, men varje dag avvisades det efter lång väntan. Brev till honom ska heller inte ha överlämnats.

I fredags sade hon till nyhetsbyrån att läget är särskilt oroande då politikern nyligen insjuknade och att han hittats liggandes på golvet i sin cell.

— Vi vet inte vad som orsakade det hela men han har vägrats mat och hålls i en cell utan ventilation. Han har erbjudits minimalt med tid utomhus och det verkar som att han svimmade av hunger, sade hon.

Advokater häktade

Förra veckan förlängde en domstol häktningstiden för tre advokater som tidigare har företrätt Navalnyj. De ska nu hållas frihetsberövade minst fram till den 13 mars nästa år.

De tre greps i oktober anklagade för att ha deltagit i en extremistgrupp, i ett fall som allmänt ses som ett sätt att öka trycket på Navalnyj.

Oppositionsledaren sågs under delar av 2010-talet som en av få i Ryssland som hade en chans att utmana president Vladimir Putins regim. Han är fängslad på många år och domarna mot honom anses av såväl hans anhängare som av omvärlden vara politiskt motiverade och regimens sätt att försöka tysta kritik mot Kreml.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!