Polens nyvalde premiärminister, den tidigare EU-toppen Donald Tusk, talar i parlamentet.
Polens nyvalde premiärminister, den tidigare EU-toppen Donald Tusk, talar i parlamentet. - Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Donald Tusk utlovar Ukrainasupport och EU-stöd

Ett starkt EU gör Polen starkare. Polens nyvalde premiärminister, den liberale tidigare EU-toppen Donald Tusk, håller installationstal i Warszawa och presenterar sin regering.


— Vi är alla starkare. . . när inte bara Polen är starkare utan också EU, säger Tusk, som var Europeiska rådets permanente ordförande mellan 2017 och 2019.

Den nyvalde premiärministern lovar också en kraftsamling inom den egna regeringen för att få världen att fortsätta hjälpa krigsdrabbade Ukraina.

Svänger om

Uttalandena innebär en tydlig polsk u-sväng.

Polen har sedan 2017 styrts av det nationalistiska högerpartiet Lag och rättvisa (PIS). Men sent på måndagen valde parlamentet att inte ge fortsatt stöd till PIS-premiärministern Mateusz Morawiecki i ett invecklat politiskt spel som pågått sedan valet i oktober.

PIS blev förvisso största parti i valet. Men Tusks allians av EU-vänliga partier, Medborgarkoalitionen, lyckades samla en majoritet i parlamentet.

Att Tusks regeringsbildning fördröjts fram till nu beror på parlamentariska procedurer: Polens president Andrzej Duda, som också tillhör Lag och rättvisa, gav det egna partiet det första försöket att bilda regering.

Strax efter den förtroendeomröstning som sänkte PIS nominerade parlamentet Tusk, som tidigare varit premiärminister i Polen. 248 ledamöter gav sent på måndagen grönt ljus och 201 röstade emot i underhuset sejmen med 460 platser. PIS bedöms dock kunna behålla ett starkt grepp om landet eftersom man tidigare utsett allierade på nyckelpositioner i statsförvaltning och rättsväsende.

Mot Bryssel

Under dagen lägger Europavänlige Tusk fram sitt politiska program och presenterar sin regering. Därefter hålls ännu en förtroendeomröstning, nu om den nye premiärministern. Vinner Tusk den kan hans regering tillträda på onsdag.

Om tidplanen håller kan Donald Tusk som ny polsk premiärminister delta i EU-toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag.

Under valrörelsen lovade Tusk reparera Polens relationer till EU, så att EU betalar ut många miljarder euro i fruset EU-stöd till landet. EU har hållit inne stödet med hänvisning till en konflikt om Polens bristande respekt för rättsstatliga principer.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!