EU:s rådsordförande Charles Michel laddar för ett tufft EU-toppmöte i Bryssel.
EU:s rådsordförande Charles Michel laddar för ett tufft EU-toppmöte i Bryssel. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Ungern mot Ukraina – toppdrama i Bryssel

Ukraina håller tummarna för mångmiljardstöd och medlemskapsförhandlingar med EU. Ungern håller envist emot. Tuff kamp väntar vid ett ovisst EU-toppmöte i Bryssel.


Bland deltagarna i årets sista toppträff finns både optimism och pessimism.

— Jag jobbar både dag och natt för att nå positiva beslut. Det är sant att det här är ett svårt toppmöte, men jag ger inte upp, sade EU:s rådsordförande Charles Michel när han anlände till EU-ländernas toppmöte med länderna på västra Balkan i onsdags kväll.

— Jag hoppas att vi till slut ska nå en uppgörelse, men just nu är jag inte så optimistisk, sade i sin tur Estlands premiärminister Kaja Kallas på väg till samma träff.

Ukraina i centrum

Vad som nu gäller är två dagar – minst – med hårda diskussioner om huruvida Ukraina bör få inleda formella förhandlingar om EU-medlemskap och om EU kan enas om ett långsiktigt ekonomiskt stöd på 50 miljarder euro till Ukraina under fyra år.

Enigheten är stor men inte total. Och eftersom fullständig enighet krävs räcker det med att ett enda EU-land säger nej för att omöjliggöra en uppgörelse.

Och än så länge finns det nejet – från Ungern. Premiärminister Viktor Orbán har gång på gång upprepat att man anser att Ukraina är alldeles för korrupt och omoget.

"Ungersk basar"

Frågan är om övriga EU-länder kan hitta sätt att få med sig Orbán på sin sida.

Vissa steg har redan tagits från EU-kommissionen, som i onsdags tog beslut om att frigöra 10,2 miljarder euro till Ungern som varit frysta på grund av oro över den politiska och juridiska utvecklingen i landet. Kommissionen hävdar visserligen envist att det är helt andra skäl som gör att pengarna släpps just nu. Samtidigt har Ungern öppet talat om att man vill få loss ännu fler frysta pengar för att öppna för Ukraina.

Den typen av förhandling är det många som ogillar.

— Jag ser fram emot att lyssna och prata med Viktor Orbán som är min bordsgranne (vid toppmötet). Men det här är ingen ungersk basar, sade Belgiens premiärminister Alexander De Croo på väg in till Balkan-mötet i onsdags.

TT
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!