EU:s rådsordförande Charles Michel under en paus i EU-toppmötet i Bryssel.
EU:s rådsordförande Charles Michel under en paus i EU-toppmötet i Bryssel. - Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Nattmangling om EU-budget

Enigheten om en utökad långtidsbudget i EU är stor – men bara bland 26 av 27 medlemsländer. Ungern håller emot och skapar nattmangling i Bryssel.


Efter torsdagskvällens överraskande uppgörelse om att starta medlemskapsförhandlingar med Ukraina och Moldavien gick EU-ledarna över till att främst diskutera pengar.

EU-kommissionen lade i somras fram förslag på en utökad långtidsbudget för att framför allt kunna stötta Ukraina ekonomiskt fram till 2027, men också satsa för att kunna satsa mer på industri och migrationsåtgärder.

Pengarna till Ukraina – 17 miljarder euro i bidrag och 33 miljarder i lån – har de flesta länderna sagt ja till redan från början. Övriga delar av kommissionens förslag har dock skurits ner rejält under diskussionerna, då flera länder – inte minst Sverige – velat se kommissionen göra omfördelningar snarare än att be om nya pengar.

— Sverige vill medverka till en så stram budget som över huvud taget är möjligt. Vi har en väldigt tydlig svensk linje, tillsammans med andra länder: Tyskland, Finland, Danmark, Nederländerna, sade statsminister Ulf Kristersson (M) på väg in till toppmötet i torsdags morse.

Sent på kvällen uppgav källor för nyhetssajten Politico Europe att 26 av de 27 EU-länderna i princip var överens om en lösning med endast 4 miljarder euro extra i nya EU-pengar, förutom de 17 miljarderna till Ukraina. Ungern uppges dock fortfarande vara emot, vilket innebär det ännu inte finns någon färdig uppgörelse.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!