Narges Mohammadi, som sitter fängslad i Iran, representerades av sina två barn, 17-åriga Ali och Kiana Rahmani på Nobelprismuseet i onsdags. De besökte Stockholm tillsammans med sin pappa Taghi Rahmani, make till Narges Mohammadi, och signerade en stol samt överlämnade ett flertal föremål till museet.
Narges Mohammadi, som sitter fängslad i Iran, representerades av sina två barn, 17-åriga Ali och Kiana Rahmani på Nobelprismuseet i onsdags. De besökte Stockholm tillsammans med sin pappa Taghi Rahmani, make till Narges Mohammadi, och signerade en stol samt överlämnade ett flertal föremål till museet. - Foto: Jessica Gow/TT

Fredspristagarens dotter: Kanske aldrig ses igen

Fredspristagaren Narges Mohammadis dotter är stolt över sin mamma – och har accepterat att de kanske aldrig kommer att ses igen. Självklart är jag väldigt ledsen, för jag önskar att jag hade haft hela min familj, en vanlig familj, säger Kiana Rahmani.


Narges Mohammadi tilldelades i söndags Nobels fredspris för sitt arbete för kvinnors rättigheter i Iran. Hon har motsatt sig förtryck mot kvinnor, tvånget att bära slöja och statens våldsamma och repressiva metoder.

På grund av sin kamp för demokrati och kvinnors rättigheter är Mohammadi fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran. Hon har fått ett fängelsestraff på tio år och därtill ett straff på 153 piskrapp.

På plats i Nobelprismuseet i Stockholm i onsdags berättar Mohammadis 17-åriga dotter Kiana Rahmani att det snart är två år sedan de senast kunde prata med Narges Mohammadi.

— Jag har för länge sedan accepterat att jag inte kommer att träffa min mamma igen. Och jag förstår vad hon kämpar mot, hon kämpar mot saker som inte borde finnas, tyranni, brist på demokrati, säger Kiana Rahmani till TT.

Stor saknad

Dottern Kiana Rahmani bor i Paris med sin tvillingbror Ali Rahmani och deras far Taghi Rahmani.

Narges Mohammadi har varit en fantastisk mamma, säger Kiana Rahmani. Och det finns en stor saknad efter modern.

— Självklart är jag väldigt ledsen, för jag önskar att jag hade haft hela min familj, en vanlig familj.

— När jag saknar min mamma säger jag till mig själv att vara stark: "Du är en privilegierad person, du lever inte i fara, hon kämpar för människor som behöver henne och är i fara".

Mohammadi har lyckats smuggla ut meddelanden från fängelset – och Kiana Rahmani tycker att hennes mammas röst nu är starkare än någonsin tidigare.

Hälsoproblem i fängelset

— Det skulle vara en katastrof för mitt land om inte människor som min mamma fanns, för vi behöver verkligen demokrati och frihet. Vi behöver inte bara kunna överleva utan också leva.

— Jag vill också uttrycka min tacksamhet gentemot alla modiga människor i Iran som kämpar och möter så mycket fara, för de är Irans lejoninnor och lejon.

Familjen har hört att Narges Mohammadi har vissa hälsoproblem, bland annat att hon har problem med sina leder, och att hon behöver sjukhusvård. Men för att föras till ett sjukhus behöver hon bära hijab, vilket hon vägrar. Familjen har dock fått uppgifter om att hon förts till sjukhus, men de vet inte säkert vad som hänt henne.

I det osäkra läget har Kiana Rahmani svårt att bedöma hur framtiden kommer att se ut för hennes familj.

— Jag kan inte se framför mig att vi kommer återförenas snart. Kanske aldrig. Men jag kan säga att jag kommer att göra mitt bästa för att vara en aktivist.

Trätavlorna är gjorda av Narges Mohammadi i fängelset, och de andra föremålen är tillverkade av medfångar till henne.
TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!