Pastor Catherine Bond, till vänster och pastor Jane Pearce efter att parets förhållande välsignats i Johannes döparens kyrka i Felixstowe i Suffolk i östra England på söndagen.
Pastor Catherine Bond, till vänster och pastor Jane Pearce efter att parets förhållande välsignats i Johannes döparens kyrka i Felixstowe i Suffolk i östra England på söndagen. - Foto: Joe Giddens/AP/TT

Första gayparen välsignade av Engelska kyrkan

För första gången någonsin har Engelska kyrkan genomfört välsignelser av samkönade partnerskap. Men ett förbud mot äktenskap av gaypar består inom kyrkan som är starkt splittrad – särskilt globalt – i frågan.


I en av de första ceremonierna fick pastor Catherine Bond och pastor Jane Pearce sitt partnerskap välsignat i Johannes döparens kyrka i Felixstowe i östra England. Båda kvinnorna verkar inom just den kyrkan.

Paret knäböjde framför prästen Andrew Dotchin, som höll händerna på de bådas huvuden när han uttryckte tacksamhet för "Catherine och Jane, för kärleken och vänskapen som de delar, och för deras engagemang för varandra".

181 röstade mot

Det var i februari som sammanlagt 259 biskopar, präster och lekmän röstade för möjligheten att välsigna gaypar, medan 181 motsatte sig förslaget. Tio deltagare i i det kyrkomötet avstod att rösta.

Först i tisdags godkände kyrkans biskopsråd de ord om kärlek, tro och bön som ska användas vid välsignelserna och söndagen blev första dagen att genomföra dem.

Opinionsundersökningar visar genomgående att en majoritet av människor i England stöder samkönade äktenskap, vilket har varit lagligt sedan 2013.

Erkänner inte ärkebiskopen

Ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby välkomnade beslutet i februari, men har också sagt att han inte personligen kommer att välsigna några samkönade par eftersom det är hans jobb att ena världens 85 miljoner anglikaner.

Welby är den andliga ledaren för både Engelska kyrkan och den globala anglikanska kyrkorörelsen som Engelska är medlem av.

Flera anglikanska biskopar från Afrika, Asien och Latinamerika har efter efter beslutet i februari meddelat att de inte längre erkänner Welby som sin ledare.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!