Nicolás Maduro, i blått, omfamnar Alex Saab efter hemkomsten till Venezuela natten till torsdagen.
Nicolás Maduro, i blått, omfamnar Alex Saab efter hemkomsten till Venezuela natten till torsdagen. - Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Miljardmutare i fokus i omstridd fångutväxling

Miljardmuthärvor, prostituerade och försök till statskupp. Ingredienserna är spektakulära bakom den fångutväxling som USA och Venezuela nu genomfört.


Venezuela har släppt 21 fångar, varav 10 är medborgare i USA, enligt Vita huset. Bland dem finns tidigare militärer som anklagats för ett försök att störta Venezuelas diktatoriske president Nicolás Maduro 2020.

Caracas-regimen har också överlämnat "Fat Leonard" Francis, en ökänd affärsman som tros ha haft en huvudroll i vad som beskrivs som USA:s flottas värsta mutskandal någonsin. Han ska ha svindlat flottan på 35 miljoner dollar genom att ha mutat högt uppsatta officerare med spritfester, resor och prostituerade.

Francis rymde i USA förra året, och greps sedan i Venezuela när han var på genomresa.

"Humanitärt sändebud"

I utbyte får Maduro tillbaka Alex Saab, en colombian som beskrivits som nära medarbetare till presidenten. Han har i USA anklagats för en ännu större muthärva, som gått ut på att lura till sig pengar via statliga kontrakt att bygga billiga bostäder och förse fattiga med mat i Venezuela. De brotten ska ha omsatt många hundra miljoner dollar.

Men i Venezuela tas han emot som en hjälte. Maduro menar att Saab är oskyldig, och har fungerat som humanitärt sändebud.

— Livet är ett mirakel, sade Saab enligt nyhetsbyråer när han fick ett pampigt välkomnande hem i presidentpalatset Miraflores i Caracas.

— Jag är stolt över att tjäna det venezuelanska folket och denna regering, som aldrig ger upp.

Fångutväxlingen mellan USA och Venezuela kom oväntat på onsdagen. De två ärkefienderna hade då i hemlighet kommit överens.

Vill sälja olja

Ämnet är känsligt för USA:s president Joe Biden. USA har i flera år haft en strikt avvisande linje till Maduros regim, som anses ha valfuskat för att kunna behålla makten. Men nu verkar politiken mjukna, och Biden sade på onsdagen att Maduro hittills ser ut att "hålla sina löften" om att nästa års val i Venezuela ska bli rättvisa.

Den i USA viktiga "latino"-väljargruppen, alltså människor med band till Latinamerika, är dock väldigt misstänksam mot närmandet Washington-Caracas. En vanlig invändning är att Maduro bara spelar med för att kunna sälja olja till USA. Venezuela har oljetillgångar som kan vara världens största.

Nicolás Maduro visar upp identitetshandlingar tillhörande två av de nu släppta exmilitärerna från USA. Männen misstänktes ha planerat en invasion.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!