– Kanske är idealismens tid över. Nu lever vi snarare i oredans och osäkerhetens tidevarv, säger Alexander Stubb på besök i Stockholm till TT.
– Kanske är idealismens tid över. Nu lever vi snarare i oredans och osäkerhetens tidevarv, säger Alexander Stubb på besök i Stockholm till TT. - Foto: Christine Olsson/TT

Stubb: Utrikespolitik inget vi leker med

I spåren av Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina valde Alexander Stubb att ställa upp som kandidat i det finländska presidentvalet. Enligt politikerveteranen är utrikespolitiken den utan jämförelse viktigaste frågan i valet. För Finland har det alltid varit en existentiell fråga, säger han till TT.


I augusti meddelade Alexander Stubb att han ställer upp som kandidat i det finländska presidentvalet 2024. Fosterlandet kallade, som han själv säger.

Samma uttryck använde Stubb 2014, då han gav sig in i Samlingspartiets ordförandekamp – och redan 2008, när han tog över som utrikesminister.

Bakom beslutet att ge sig in i hetluften igen låg Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina.

Enligt Alexander Stubb har Finlands president tre huvuduppgifter. – Utrikespolitiken tillsammans med regeringen, ÖB-posten och att vara en värdeledare.

— Efter många år inom politiken kände jag att det kanske var dags att styra kosan annorledes, men när Ryssland attackerade Ukraina började jag fundera. Och det var den utrikespolitiska och säkerhetspolitiska situationen som drev mig till att ställa upp i valet, säger han till TT under ett besök i Stockholm.

"Idealismens tidevarv över"

Alexander Stubb har stor erfarenhet av finländsk politik. Utöver posten som utrikesminister var han mellan 2014–2015 landets statsminister, och innehade därefter posten som finansminister under ett års tid.

När han nu ger sig in i kampen om presidentämbetet är det i ett säkerhetspolitiskt läge som på många sätt är det allvarligaste sedan kalla kriget. Rysslands krig mot Ukraina har också aktualiserat den finländska relationen till grannen i öst – inte minst på grund av ländernas 1 340 kilometer långa gräns.

Finlands regering beslutade att stänga gränsen mot Ryssland efter att flera hundra asylsökande under några veckor i november tagit sig till landets gränsövergångar – många av dem på cykel. Arkivbild.

Närheten till Ryssland till trots beskriver Alexander Stubb Finlands säkerhetsläge som stabilt.

— Det är den granne vi lever med, men vi känner oss trygga då vi har ett starkt eget försvar, är medlemmar i Nato och har ett DCA-avtal med USA, säger han.

— Men kanske är idealismens tid över – nu lever vi snarare i oredans och osäkerhetens tidevarv.

Stubb, som under åren som utrikesminister flera gånger mött den ryske presidenten Vladimir Putin, har heller inga illusioner vad gäller Finlands förhållande till Ryssland.

— Man måste vara realist. Vi har relationer på två nivåer, varav den ena är den praktiska vid gränsen och den andra på diplomatisk nivå. Men den sistnämnda existerar inte i dagsläget, säger han.

— Och vad gäller Putin agerar han, sett ur hans eget perspektiv, på ett rationellt sätt. Han är mycket påläst och väl förberedd – samtidigt som han är kall, cynisk och hänsynslös. Han har inga gränser.

"Existentiell fråga"

Finlands president är också landets ÖB. Stubb, som förespråkat ett Natomedlemskap sedan 1995, menar att Finlands smidiga inträde i alliansen bland annat handlar om att landets försvar sedan länge är integrerat med Natos.

Vad gäller den svenska Natoprocessen slår han an en lugnande ton.

— Jag har förståelse för den svenska debatten, men kanske har den varit lite överdriven. Så jag säger som jag brukar: "Lugna puckar – det fixar sig", säger han.

Alexander Stubb beskriver sin politik som "värdebaserad realpolitik".

Enligt den senaste opinionsmätningen från Yle skulle 31 procent av väljarna rösta på Stubb i valets första omgång, jämfört med 26 procent för huvudkonkurrenten Pekka Haavisto.

Alexander Stubb påpekar att om debattklimatet inför riksdagsvalet i Finland i mars kunde beskrivas som polariserat, så råder det nu snarare ett mått av enighet mellan kandidaterna. Detta då det ämne som står överst på allas agenda är utrikespolitiken.

— Det är en fråga vi inte leker med i Finland. Kanske har ni i Sverige kunnat debattera utrikes- och säkerhetspolitik på ett annat sätt. Men för Finland har det alltid varit en existentiell fråga, säger han.

TT
/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!