Ödsligt runt Födelsekyrkan i Betlehem på julafton.
Ödsligt runt Födelsekyrkan i Betlehem på julafton. - Foto: Mahmud Illian/AP/TT

Julfirande inställt i Betlehem

Knappt hann Jesu födelsestad återhämta sig från pandemin förrän Gazakriget kom. Det i vanliga fall påkostade julfirandet i Betlehem på Västbanken är i stora delar inställt i år.


Storhelgerna brukar utgöra ett välkommet tillskott av besökare och handel i den palestinska staden. Men på grund av Gazakriget blir det varken julgran eller julbelysning på Krubbans torg i år.

— I år, i avsaknad av julgran och ljusen, finns bara mörker, säger munken John Vinh till nyhetsbyrån AP.

Förra året kunde den lilla staden fira jul någorlunda normalt, efter två år av hårda pandemirestriktioner 2020 och 2021. Man lever visserligen med hårda israeliska gränskontroller, men namnet Betlehems religiösa konnotationer är ändå tillräckligt starka för att i lugna tider locka tusentals spendersamma besökare från hela världen.

Turismen står för runt två tredjedelar av Betlehems inkomster, och den största delen av de pengarna flödar in under julsäsongen, rapporterar AP.

Övrig tid på året finns det knappt gäster på hotellen, om de överhuvudtaget håller öppet. En byggboom inträffade i staden i samband med 90-talets fredsprocess, men numera ekar många satsningar tomma.

På senare år har ofta den hårda israeliska ockupationen varit den stora hämskon för besöksnäringen. Men i år är stillheten delvis självvald.

— Vi kan inte med att ställa fram en gran och fira som vanligt, när folk i Gaza inte ens har tak över huvudet längre, säger krögaren Alaa Salamah invid det berömda Krubbans torg till AP.

TT
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!