Påven Franciskus under sitt juldagstal.
Påven Franciskus under sitt juldagstal. - Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Påven: Vapenindustrin sätter fart på konflikter

I sitt juldagstal riktade påve Franciskus särskilt in sig på vapenindustrin och, som han uttryckte det, dess "dödsinstrument som underblåser krig".


I talet – det traditionsenliga "Urbi et Orbi" (till staden och världen), som hölls från Peterskyrkans loggia till ett myller av människor som kommit till Petersplatsen framför kyrkan – sade Franciskus att han sörjde Hamas "avskyvärda attack" mot södra Israel. Påven uppmanade också till frigivning av gisslan.

Han bad också om ett slut på Israels militära attacker mot Gazaremsan och den "fruktansvärda skörden av oskyldiga civila" offer när han samtidigt bad om humanitärt stöd till behövande.

"Skrupelfria människohandlare"

Det var den 7 oktober som terrorstämplade Hamas tog sig igenom barriären mellan Gaza och Israel och dödade civila, samt polis och militär. Fler än 1 100 personer uppges ha dödats och över 200 personer togs som gisslan. Israels militär svarade med en militär offensiv mot Gaza och den islamistiska extremistgruppen Hamas. Enligt Hamasstyrda vårdmyndigheter har fler än 20 000 personer dödats i de israeliska attackerna.

Påven nämnde också andra krig och konflikter i världen och han uppmanade regeringar att ta itu med det "oroande fenomenet" migration och dess "skrupelfria människohandlare" som utnyttjar oskyldiga på jakt efter ett bättre liv.

"Krigets marionetter"

Han tog särskilt sikte på vapenindustrin, som enligt Franciskus satte fart på konflikterna runt om i världen utan att det fick särskilt stor uppmärksamhet.

— Det borde pratas om och skrivas om det, för att få fram de intressen och vinster som driver krigets marionetter. Och hur kan vi ens tala om fred, när vapenproduktion, -försäljning och -handel ökar?

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!