Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild. - Foto: Denes Erdos/AP/TT

EU kan runda Orbáns Ukrainaveto

EU arbetar på en plan B för att kunna runda medlemslandet Ungerns veto mot mer EU-miljarder i stöd till Ukraina, uppger Financial Times.


Enligt FT arbetar EU-länderna nu med en plan som går ut på att erbjuda Ukraina ett lån på 20 miljarder euro. Det ska ske genom att EU-länderna utfärdar lånegarantier för lån som EU-kommissionen sedan tar upp för stöd till Ukraina. En sådan lösning kräver inte enighet, det vill säga Ungern kan inte lägga in veto mot det.

I paketet som Ungern stoppade på toppmötet fanns 17 miljarder i bidrag och 33 miljarder i lån till Ukraina.

Tidningen stödjer sig på källor med insyn i samtalen om alternativa lösningar för Ukrainastöd. Den alternativa planen blev nödvändig sedan Ungern och premiärminister Viktor Orbán la in sitt veto mot ett stödpaket på 50 miljarder euro till Ukraina för de kommande åren, samt långtidsbudgeten för EU, under EU-toppmötet i Bryssel i december.

Ett nytt toppmöte ska hållas den 1 februari för att lösa frågan, där framförallt pengar till Ukraina brådskar.

Dagarna före jul höll Orbán presskonferens i Budapest och verkade då vilja stärka bilden av sig själv som en Moskvavänlig populist. Han ville inte kalla kriget i Ukraina för ett krig utan, som Ryssland, en militär insats.

TT
/
Jul
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!