En demonstrants grips av polisen under onsdagens protester i Kinshasa.
En demonstrants grips av polisen under onsdagens protester i Kinshasa. - Foto: Samy Ntumba Shambuyi/AP/TT

Protest efter kaosartat val i Kongo-Kinshasa

Trots förbud har anhängare till oppositionen demonstrerat mot hur valet i Kongo-Kinshasa genomfördes. Flera personer skadades och oppositionskandidaten Martin Fayulu anklagar polisen för att ha skjutit skarpt.


Fem oppositionskandidater hade manat sina anhängare att på onsdagen samlas nära nationalförsamlingen i huvudstaden Kinshasa för att tåga mot valkommissionens högkvarter, med krav på att valet ska göras om. Demonstrationen hade förbjudits av myndigheterna. Enligt inrikesminister Peter Kazadi var motivet att den hotade att skada valprocessen.

Kravallpolis ingrep för att stoppa demonstrationen. Polisen sköt tårgas mot demonstranter som svarade med stenkastning.

Hot om nya protester

Oppositionskandidaten Martin Fayulu anklagar polisen för att ha skjutit skarpt mot demonstranterna. Han visar upp en kula som han säger landade nära honom när han barrikaderat sig med sina anhängare i sitt högkvarter. Polisen förnekar att skarp ammunition använts.

Minst elva personer har skadats och förts till sjukhus, enligt Fayulus assistent.

Fayulu säger att folket inte kommer att acceptera att sittande presidenten Felix Tshisekedi utropas till segrare. Demonstrationerna kommer att fortsätta tills valet görs om, slår han fast.

Presidentkandidaten Martin Fayulu visar upp en kula och ett ammunitionsmagasin efter onsdagens sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i Kongo-Kinshasa.

Vallokaler höll stängt

Oppositionen såväl som en del internationella observatörer har pekat på stora brister i hur president- och parlamentsvalet den 20 december genomfördes. Många vallokaler öppnade för sent och vissa inte alls. Andra saknade röstkort. Röstandet förlängdes med en dag och pågick ända fram till juldagen i en del isolerade områden. Oppositionskandidater har beskrivit valet som "totalt kaos".

Något officiellt resultat har ännu inte tillkännagivits, men enligt valkommissionen leder sittande presidenten Felix Tshisekedi med 79 procent av de sex miljoner röster som räknats hittills. 44 miljoner människor hade registrerat sig för att rösta. Slutligt resultat väntas före årets slut.

TT
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!