Migranter vid Ciudad Juarez vid gränsen mellan Mexiko och USA.
Migranter vid Ciudad Juarez vid gränsen mellan Mexiko och USA. - Foto: Christian Chavez/AP/TT

USA vill få Mexiko hejda migranter

Efter en amerikansk snabbutryckning till Mexiko för att stävja migrationen till USA hävdar Mexikos president att viktiga överenskommelser gjorts.


Vilka det skulle vara går dock inte presidenten, Andrés Manuel López Obrador, in på i sitt inlägg på sociala medieplattformen X, tidigare Twitter.

Snabbvisiten av USA:s utrikesminister Antony Blinken och Alejandro Majorkas, chef för departementet för inrikes säkerhet, sker i ett läge där antalet personer som tar sig in i USA från Mexiko är högre än på länge. Det uppges handla om cirka 10 000 personer utan tillstånd per dag.

Stängt passager

USA har sett sig tvingat att tillfälligt stänga gränsstationer. Det sker för att styra över resurser till att hantera de illegala passagerna. Det har inte tagits emot väl i Mexiko, att personer med tillstånd hindras.

President Joe Biden och hans regering är hårt pressad av Republikanerna om att skärpa politiken och att bevilja mer pengar till att stärka gränsen. Republikanerna har dessutom gjort det till ett villkor för att stödja Bidens stödpaket för Ukraina, blockerat sedan månader.

Före mötet med Blinken och de andra amerikanerna sade López Obrador att Mexiko redan gör massor för att hantera migrationen via det egna landet. Men, tillade han, människor lämnar sina hem för att nöd och ekonomiska och sociala kriser tvingar dem till det. Mer måste göras för att skapa jobb och möjligheter.

Kan inte stoppas

— Det finns ingen som kan stoppa migrationen, säger Luis Garcia Villagran, aktivist och organisatör av migrantkaravaner, till AFP i södra Mexiko.

Han anser att migranterna används som ett slags valuta i Mexikos och USA:s kontakter.

— Nu sätter man en miljardbudget för att stävja migrationen. Men om de så hade allt guld och alla pengar i världen så kan de inte stoppa människor från att söka bättre livsvillkor, säger Garcia Villagran.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!