Kanalen Pretziener Wehr öppnas för att stoppa översvämningar vid Elbefloden nära Magdeburg i Tyskland.
Kanalen Pretziener Wehr öppnas för att stoppa översvämningar vid Elbefloden nära Magdeburg i Tyskland. - Foto: Simon Kremer/AP/TT

Översvämningar och virvelstormar drabbar Europa

Överfyllda floder hotar Tyskland och Nederländerna där både Rhen och Elbe har höga vattennivåer. I Storbritannien gäller vädervarningarna virvelstormar från ovädret Gerrit.


Översvämningar hotar flera flodområden i delar av Europa, där främst regioner runt Elbe är utsatta. I den tyska staden Dresden har floden stigit fyra meter över normalnivån. Huvudstaden i förbundslandet Sachsen-Anhalt, Magdeburg nordväst om Dresden, var översvämningshotad.

Översvämningar av Elbe i Hamburg tidigare i veckan.

För första gången sedan översvämningarna 2013 har luckor till en kanal öppnats för att avlasta floden. En tredjedel av vattenmängden förs därmed in i den över två mil långa kanalen Pretziener Wehr som byggdes 1870.

Rhen har stigit

Även i förbundslandet Thüringen tvingades myndigheter att agera på grund av vattenhoten. Flera hundra invånare i Windehausen har tvingats lämna sina hem, men på torsdagen kunde många återvända sedan bland annat elförsörjningen återupprättas och översvämningsriskerna minskat.

Även floden Rhen har stigit till höga nivåer, och där var faran störst för boende i orten Lobith i Nederländerna, nära den tyska gränsen. Men vattennivåerna i Rhen väntas sjunka nästa vecka.

Varningar om översvämningar utfärdades även i Ungern där huvudstaden Budapest såg Donau svämma över dess flodbäddar. Risken förstärktes av kraftiga regn och mängder av snö som smält.

Virvelstormar i Manchester

I Storbritannien var det virvelstormar som skapade mest problem, då ovädret Gerrit drog fram över bland annat Tameside i Manchesterregionen. Tak blåste av hus och träd föll vid tornadostormar, vilket innebar "en allmän säkerhetsrisk", enligt myndigheter.

Drabbade hus i Manchesterregionen.

Färjetrafiken mellan Dover och franska hamnar försenades på grund av hårda vindar, medan delar av Skottland blev strömlöst.

I sjöområdet Lake District i nordvästra England uppmättes rekordmängder av regn, under stormen Gerrits framfart föll nästan hälften av den regnmängd som vanligtvis uppmäts en decembermånad.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!