Somalias president Hassan Sheikh Mohamud har enats med Somalilands ledare Muse Bihi Abdi om att arbeta för fred i regionen. Arkivbild.
Somalias president Hassan Sheikh Mohamud har enats med Somalilands ledare Muse Bihi Abdi om att arbeta för fred i regionen. Arkivbild. - Foto: Bebeto Matthews/AP-TT

Samtal återupptas med utbrytarstaten Somaliland

Efter år av dödläge och långvariga politiska spänningar mellan Somalia och den ensidigt utropade staten Somaliland har parterna enats om att återigen sätta sig vid förhandlingsbordet.


Fredagens avtal, som kunde nås efter efter medling av Djiboutis president Ismail Omar Guelleh, är det första i sitt slag sedan 2020 när liknande förhandlingar strandade.

Genom Djibouti-avtalet åtar sig parterna att gemensamt samarbeta om säkerhetsfrågor och mot organiserad brottslighet. De lovar också att arbeta för fred och stabilitet i konfliktområden.

Somaliland utropade självständighet från Somalia 1991. Utbrytarstaten trycker sina egna pengar, utfärdar sina egna pass och väljer sin egen regering, men Somalilands suveränitet har inte erkänts av vare sig Mogadishu eller det internationella samfundet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!