Israeliska soldater vid gränsen till Gazaremsan.
Israeliska soldater vid gränsen till Gazaremsan. - Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Mörkt år i Mellanöstern – inget slut i sikte

För israeler och palestinier läggs ett mörkt år till historien. Ett slut på kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel i Gaza finns ännu inte i sikte.


Årets sista dag inleddes med fortsatta israeliska attacker mot Zawayda i centrala Gaza och det närliggande flyktinglägret al-Mughasi. Flera människor ska ha dödats, enligt myndigheterna i Gaza som styrs av Hamas.

Mer än 85 procent av de 2,4 miljoner invånarna har tvingats fly sina hem, enligt FN.

— Vi hoppades att 2024 skulle inledas under bättre omständigheter och att vi skulle kunna fira det nya året hemma med våra familjer, säger Mahmoud Abu Shahma i ett flyktingläger i Rafah vid den egyptiska gränsen.

— Vi hoppas att kriget ska ta slut och att vi ska få möjlighet att återvända till våra hem och leva i fred.

Många döda

Kriget i Gaza inleddes efter terrorstämplade Hamas attacker den 7 oktober, då över 1 100 personer dödades i Israel. Omkring 250 personer togs som gisslan, varav 129 fortfarande hålls i fångenskap, enligt israeliska uppgifter.

I Gaza har de israeliska anfallen hittills lett till över 21 600 människors död, enligt Hamasstyrda hälsomyndigheter. Många av offren är kvinnor och barn.

I lördags sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att kriget mot Hamas kommer att pågå i "många månader".

— Vi kommer att garantera att Gaza inte längre kommer att utgöra ett hot mot Israel, sade han vid en presskonferens och tillade att kriget upphör när Hamas har förintats.

Demonstration i Tel Aviv

På lördagskvällen demonstrerade tusentals människor i Tel Aviv i Israel för att sätta press på regeringen att få hem gisslan.

— Jag hoppas att det kommer att bli en ny uppgörelse, även om det är en partiell uppgörelse eller att några kommer att släppas, säger Nir Shafran.

— Jag försöker hålla fast vid varje strimma av hopp.

Anhöriga till gisslan deltog i en demonstration i Tel Aviv under lördagen.
TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!