Ett skadat hus i staden Wajima där hälften av dödsfallen hittills har hittats efter jordbävningen.
Ett skadat hus i staden Wajima där hälften av dödsfallen hittills har hittats efter jordbävningen. - Foto: Kyodo News via AP/TT

Boende om skalvet: "Jag fruktade för mitt liv"

Efter det dödliga skalvet i Japans centrala delar börjar nu nästa problem för många boende. Nämligen att hitta vatten och värme. Jag fruktade för mitt liv, säger 58-åriga Yuko till AFP om jordbävningen.


Minst 48 personer uppges ha omkommit i det kraftiga skalvet som uppmättes till 7,5 på Richterskalan utanför Ishikawas kust under nyårsdagen. Samtidigt varnar myndigheter för att dödssiffran kan komma att stiga.

Nu börjar nya problem uppenbara sig efter att vägar och hus har förstörts – nämligen att få tag på dricksvatten.

"Jag var hjälplös"

I staden Shika i regionen Ishikawa står 73-åriga Tsugumasa Mihara i kö och väntar på att på att få sina tilldelade sex liter vatten av myndigheterna. Han säger att han aldrig varit med om något liknande skalv innan.

— Jag var hjälplös. Allt jag kunde göra under skalvet var att be att det snart skulle vara över, säger han till AFP.

Nu har människor börjat köa utanför matbutiker för att få tag på mat och vatten. Men flera butiker har inte kunnat öppna på grund av uteblivna leveranser eller för att de har blivit tvungna att evakuera.

Hjälpinsatserna i landet är redan igång. Byggnadsarbetare lagar vägsprickor med stora maskiner, samtidigt som räddningspersonal och polis försöker att ta sig till de mest drabbade platserna.

Vid stadshuset i Shika väntar 58-åriga Yuko på att få vatten som delas ut i små paket.

— Vi behöver verkligen vatten. En händelse som denna påminns man verkligen om hur viktigt vatten är, säger hon.

— Jag fruktade för mitt liv, men jag kunde inte bara fly eftersom jag bor med min familj.

"Situationen är katastrofal"

I Suzu, en kuststad med drygt 5 000 hushåll i närheten av jordbävningens epicentrum, kan upp till 1 000 hus ha förstörts i skalvet, enligt stadens borgmästare Masuhiro Izumiya.

— Situationen är katastrofal, säger han till Reuters.

Över 30 000 hushåll var fortsatt utan el på tisdagen. Samtidigt rapporteras det om omfattande skador på infrastruktur, byggnader som har kollapsat och bränder.

— Nu börjar en kamp mot klockan för att söka efter och rädda människor efter katastrofen, säger Japans premiärminister Fumio Kishida.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!