Över 240 personer togs i Israel som gisslan av Hamas den 7 oktober. Här en bild av Omer Neutra, en av de som hålls som gisslan.
Över 240 personer togs i Israel som gisslan av Hamas den 7 oktober. Här en bild av Omer Neutra, en av de som hålls som gisslan. - Foto: Evan Vucci/AP/TT

Vittnesmål: Barn i Hamas-gisslan drogades

Barn som drogats. Kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp och blivit psykotiska. Många ur Hamas-gisslan vittnar om fasansfulla upplevelser under tiden i fångenskap. Jag har aldrig sett något liknande, säger den israeliska psykiatrikern Renana Eitan till The Guardian.


Många av de över 200 personer som togs som gisslan i terrorstämplade Hamas samordnade attack mot Israel den 7 oktober utsattes för grova fysiska och psykiska övergrepp av tidigare okänd omfattning under sin tid i fångenskap.

Det berättar psykiatrikern Renana Eitan, som är specialiserad på posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) vid Sourasky Medical Centre-Ichilov i Tel Aviv, för The Guardian.

Enligt Eitan, som i dagsläget behandlar 14 av dem som släppts ur gisslan, har flera barn drogats med bland annat ketamin av sina fångvaktare. Troligen för att hålla dem lugna.

— I vissa fall tvingades de vuxna i gisslan att ge drogerna till barnen, säger hon till tidningen.

Vissa av barnen har drabbats av abstinenssymptom efter frisläppandet, och många kvinnor vittnar om sexuella övergrepp de utsatts för, enligt psykiatrikern.

— De har en lång väg framför sig.

"Blev psykotiska"

En kvinna hölls under fångenskapen inlåst i en liten bur, medan ytterligare en fick ett psykiskt sammanbrott efter att under flera dagar ha hållits i totalt mörker, enligt Renana Eitan.

— De blev psykotiska och började hallucinera, säger hon.

Det finns även rapporter om självskadebeteende, och en del av de personer som släppts vittnar om att de lider av självmordstankar efter tiden i fångenskap.

I slutet av november kablades bilder ut i världens medier på glädjescener när människor som suttit som gisslan av Hamas återförenades med sina familjer i Israel.

Men enligt Eitan döljer bilderna en betydligt mörkare verklighet.

— När de först kom tillbaka verkade de väldigt glada och lättade, och vi var också väldigt optimistiska. Men efter ett par dagar såg vi en annan sida, säger hon.

— Vi insåg att de plågas av hemska mardrömmar och minnen, och att de är fruktansvärt rädda.

Ny utmaning för läkare

Enligt Eitan lider många ur gisslan också av så kallade dissociativa störningar efter tiden i fångenskap.

— Ena stunden vet de att de är tillbaka i Israel för att i nästa vara livrädda, då de tror att de fortfarande hålls som gisslan, säger hon.

De barn som hållits fångna av Hamas utgör en ny utmaning för de israeliska läkarna, enligt psykologen Avigal Snir, som ansvarar för PTSD-enheten på Schneider Children's Medical Center i Petah Tikva.

— Tyvärr fanns det i Israel redan kunskap kring att hjälpa barn med symptom på PTSD, säger han till Reuters.

— Men när vi skulle behandla de barn som kom tillbaka från fångenskapen från Gaza hamnade vi i ett nytt läge. För här finns ingen tidigare erfarenhet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!