2015 korsade flera migranter med spionuppdrag gränsen till Norge. Arkivbild.
2015 korsade flera migranter med spionuppdrag gränsen till Norge. Arkivbild. - Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

Cykelmigranter hade spionuppdrag i Norge

Flera personer med spionuppdrag fanns bland de tusentals personer som korsade ryska gränsen till Norge 2015, rapporterar NRK.


Under hösten 2015 kom över 5 000 syrier, afghaner och irakier in i Norge via gränsen i Nordnorge och flera hundra sökte asyl varje vecka.

I norska säkerhetstjänstens (PST) egen podcast berättar myndighetens chef för kontraspionage, Atle Tangen, att flera migranter hade spionuppdrag.

— Då lade PST stora resurser på att leta efter främmande underrättelser i migrationsströmmen som kom. Vi upptäckte att främmande länder hade skickat med uppdrag till personer, säger Alte Tangen i podden.

Tangen säger att de misstänkta personerna togs omhand, men han undviker att kalla dem "spioner".

— Detta var inte underrättelseagenter i traditionell mening utan personer som hade lurats eller hotats av underrättelseorganisationer att utföra uppdrag åt dem, säger han till NRK.

Rysslandsforskaren Karen-Anna Eggen har inriktat sig på landets gråzonsoperationer och säger att den ryska säkerhetstjänsten "styr showen" i norr. Hon säger att migrantströmmen 2015 inte hade varit möjlig utan Rysslands inblandning och att den kan ha fungerat som ett stresstest av de nordiska myndigheterna.

Händelserna vid den finska gränsen förra året indikerar att det som skedde 2015 var ett test, enligt Karen-Anna Eggen.

— Jag är inte överraskad med tanke på vilket typ av aktör som Ryssland är.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!