Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary anländer till en nyårsfest för den danska militären i torsdags.
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary anländer till en nyårsfest för den danska militären i torsdags. - Foto: Mads Claus Rasmussen/AP/TT

Tågbiljetter hårdvaluta när Frederik blir kung

På söndag blir kronprins Frederik Danmarks nye kung. Det danska folket vill inte missa tronskiftet och resebolagen rapporterar om rykande åtgång på biljetter.


Den som inte vill fira Danmarks nye kung Frederik på söndag bör hålla sig borta från centrala Köpenhamn, skriver Ritzau.

Danska resebolag rapporterar om hårt tryck på biljetter till huvudstaden, oavsett om det är med tåg, färja eller buss, efter att drottning Margrethe på nyårsafton meddelade att hon abdikerar.

Bilfärjorna mellan Jylland och Själland ser ett ovanligt hårt tryck, medan tågbolaget DSB uppger att dess billigare biljetter på många avgångar är slutsålda.

— Vi frågar inte folk vad de ska göra men vi kan ju gissa att et handlar om tronskiftet, säger Jesper Maack på färjebolaget Molslinjen, som ser ett tydligt mönster i nybokningarna: Till Köpenhamn på lördag, tillbaka sedan på söndag eller måndag.

— Då är ju allt överstökat, som han konstaterar.

Bolagets bussar till huvudstaden är i det närmaste slutsålda och jakten på att hitta fler bussar är i gång.

DSB uppger att man sätter in fler tåg.

— Det påminner om jultrafiken. Skillnaden är att då sprids resandet ut, nu sker allt på samma dag, säger informationschefen Tony Bispeskov.

Kronprins Frederik kommer enligt schemat att utropas till kung Frederik X på Christiansborgs slottsbalkong klockan 15.00 på söndag.

Det är kulmen på en hel dags firande, för folket väntar sedan bland annat ett stort fyrverkeri vid Tivoli klockan 18 innan det är dags att åter ta sig till väntande bussar, tåg och färjor.

På måndagen publicerade Danmarks Radio en opinionsundersökning som visar att det danska folket ställer sig bakom ett tronskiftet. Av drygt 1 000 tillfrågade svarade 87 procent ja och bara 4 procent nej på frågan om drottningens beslut var korrekt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!