Hjälpkonvojerna kommer främst in via Rafah i Gaza från Egypten. Arkivbild.
Hjälpkonvojerna kommer främst in via Rafah i Gaza från Egypten. Arkivbild. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Minister kräver svar om stulen nödhjälp i Gaza

Rapporterna om att nödhjälp till Gaza säljs på svarta marknaden och inte når fram blir allt fler. Nu vill regeringen ha svar från hjälporganisationerna. Det är viktigt att vårt bistånd till Gaza hamnar i rätt händer, säger biståndsminister Johan Forssell (M).


Ministern kommer att skicka brev till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA och World Food Programme (WFP). Syftet är att säkerställa att det humanitära stödet går dit det ska.

— Nu när vi har fått några olika beskrivningar av problem är det tillräckligt för oss att reagera och ställa frågor till UNRWA och WFP, som är de stora aktörerna här, om hur de ser på de här uppgifterna. Och om det finns skäl att skärpa rutinerna för att hjälpen ska nå fram till behövande, säger Johan Forssell.

Nödhjälp stjäls

Matbristen är akut i Gaza till följd av kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas. Bland andra WFP larmar om att hjälpsändningarna har svårt att nå fram på grund av striderna. Samtidigt kommer vittnesmål om att mat från nödhjälp stjäls och säljs på marknader, rapporterar The Guardian och Sveriges Radio.

— Inget distribueras, allt säljs på marknaden till mycket höga priser, säger en gazabo till Ekot.

Forssell betonar att frågan om att bistånd och humanitär hjälp kommer på villovägar inte är ny.

— Sverige är en stor givare och med det kommer ett stort ansvar. Det en fråga om trovärdighet för det bistånd vi ger, men framför allt är det avgörande för människor på plats, säger han.

Fler vägar in

Skulle det handla om ett större problemmönster i Gaza lyfter Forssell exempelvis åtgärder som bättre bevakning av leveranserna under hela vägen och insatser mot korruption.

— Det är inte acceptabelt att någon stjäl hjälp för att berika sig själv. Det är rent bedrövligt. Det här är ju mat, medicin och vatten som ska gå till utsatta människor.

Hjälpsändningar till Gaza har sedan Hamas terrorattack på Israel den 7 oktober dessutom begränsats till främst gränsövergången från Egypten. Johan Forssell ser fler införselvägar, via land och havet, som viktigt framöver.

— Det är tre frågor: att få fram tillräckliga resurser, att det ska komma in och nå fram till människor utan att försvinna.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. Arkivbild.
TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!