Soldater vid en vägspärr i Guayaquil.
Soldater vid en vägspärr i Guayaquil. - Foto: Cesar Munoz/AP/TT

Krigsläge i Ecuador – fångvaktare hålls gisslan

Soldater patrullerar gatorna i flera städer i Ecuador på grund av våldsvågen som sveper över landet. President Noboa har utlyst undantagstillstånd. Vi strider mot narkotikaterrorism, säger han i en radiosänd intervju enligt The Guardian.


Fakta: 21 gäng listade

Ecuadors president Daniel Noboa har utfärdat ett dekret, där militären får i uppdrag att slå ut landets kriminella gäng.

I dekretet listas 21 organiserade ligor, som kallas för "terroristorganisationer och krigförande icke-statliga aktörer": Aguilas, Aguilar Killer, AK47, Dark Knights, Chone Killer, Choneros, Corvicheros, Cuartel de las Feas, Cubanos, Fatales, Gánster, Kater Piler, Lagartos, Latin Kings, Lobos, Los p 27, Los Tiburones, Mafia 18, Mafia Trébol, Patrones, R7 och Tiguerones.

Källa: Ansa

I flera städer runt om i landet är affärer och skolor stängda på onsdagen. Gatorna i huvudstaden Quito är nästan folktomma. En 68-årig kvinna som AFP har talat med säger att hon är livrädd.

— Det finns en rädsla. Du måste vara försiktig och se dig om omkring. Om du tar den här bussen, vad kommer att hända då? säger kvinnan som vill vara anonym.

Fångvaktare som gisslan

Enligt Ecuadors fängelsemyndighet hålls omkring 130 fångvaktare och andra anställda som gisslan. Det cirkulerar filmer, vars äkthet inte bekräftats, som visar hur fängelsepersonal dödas. Elva ur gisslan ska ha släppts.

President Daniel Noboa kommenterar filmerna i en radiointervju:

— De sprider de här bilderna för att skrämma allmänheten och för att få republikens president på knä, och det kommer inte att ske, säger han enligt The Guardian och tillägger:

— Jag känner sympati med familjerna. Vi befinner oss i ett krigstillstånd och vi kan inte ge efter.

På onsdagsmorgonen uppgav polisen att minst 70 personer gripits.

Utlyst undantagstillstånd

Eskaleringen av våldet utlöstes sedan landets mest ökände kartellboss, Adolfo "Fito" Macías, rymt från ett säkerhetsfängelse, troligen redan i söndags.

Daniel Noboa har utlyst undantagstillstånd i 60 dagar och givit militären i uppdrag att slå ut de kriminella gängen.

Kriminella ligor inledde då omfattande attentat på flera platser i landet, bland annat i huvudstaden Quito och i hamnstaden Guayaquil, som blivit ett fäste för knarkhandeln i Latinamerika.

Bild ur sändningen från en tv-studio i Guayaquil.

Mitt under tisdagens nyhetssändning från statliga TC Télevision i staden Guayaquil dök en grupp män med dragna vapen upp i studion. Inför tv-tittarnas ögon beordrade de maskerade männen tv-stationens personal att lägga sig på golvet – till ljudet av skrik och skottsalvor.

Samtidigt hördes hur den skräckslagna personalen bad om nåd.

Efter 15 minuter lyckades en specialstyrka ta sig in i lokalen, och de 13 gärningsmännen greps.

Flera våldsdåd

Minst tio personer har dödats under de senaste dagarnas våldsvåg – däribland två poliser i staden Nobol.

I staden Riobamba har omkring 40 fångar, inklusive ytterligare en dömd kartellboss, brutit sig ut ur ett fängelse, enligt BBC.

Minst sju poliser har kidnappats. En film som cirkulerar på sociala medier visar tre av poliserna sitta på marken med en pistol riktad mot sig.

En av dem tvingas på filmen att läsa upp ett uttalande, riktat till president Noboa.

— Du förklarade krig – och det kommer du också att få. Ni utropade undantagstillstånd – vi förklarar poliser, civila och soldater som krigsbyte, lyder uttalandet.

Våldsdåden oroar

Reaktionerna från omvärlden har inte låtit vänta på sig.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer våldsdåden.

— Generalsekreteraren är mycket oroad över den försämrade situationen i landet, säger Stephane Dujarric, talesperson för António Guterres.

EU:s utrikeschef Josep Borrell beskriver attackerna som "ett direkt angrepp på demokratin och rättsstatens princip".

Peru har utlyst undantagstillstånd vid sin gräns mot Ecuador och skickat dit ytterligare 500 poliser och soldater.

Kartan visar Ecuador och några av de städer där oroligheter ägt rum.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!