Drottning Margrethe har lyckats tänja på gränserna för vad en kunglighet kan göra, anser Sebastian Olden-Jørgensen. Arkivbild.
Drottning Margrethe har lyckats tänja på gränserna för vad en kunglighet kan göra, anser Sebastian Olden-Jørgensen. Arkivbild. - Foto: Ingrid Riis/Ritzau Scanpix via AP

Frifräsardrottning ställer sig på sidolinjen

Det kan vara känslan av att för första gången hålla på att tappa greppet som gör att drottning Margrethe abdikerar, tror danske kungahusexperten Sebastian Olden-Jørgensen. Min gissning är att vissa händelser förra året har betytt mycket.


Fakta: Drottning Margrethe

Hon föddes på Amalienborg slott den 16 april 1940.

Hennes föräldrar var kung Frederik och drottning Ingrid, som kom från Sverige. Drottningen är kusin till Sveriges kung Carl Gustaf.

Hennes yngre systrar är prinsessan Benedikte och exdrottning Anne-Marie, som var drottning i Grekland innan landet blev en republik.

1967 gifte hon sig med den franske greven Henri de Laborde de Monpezat, som då blev prins Henrik. Han dog 2018.

Drottning Margrethe har två söner: Kronprins Frederik, som är född 1968 och gift med kronprinsessan Mary, samt prins Joachim, född 1969 och gift med prinsessan Marie.

Drottningen har åtta barnbarn.

Nyårsskrällen tog danska folket på sängen – och vissa ställde sig och bara skrek rakt ut, visar filmklipp i sociala medier.

— Jag överlåter tronen till min son kronprins Frederik, sade drottningen i sitt traditionella nyårstal.

Hon hade ju om och om igen upprepat att hon skulle bli kvar tills hon trillar av pinn, men nu går hon vid 83 års ålder helt sonika i pension, efter 52 år som regent.

I talet hänvisade hon bland annat till en ryggoperation i början av året, men det tycker Sebastian Olden-Jørgensen mest låter som en dålig ursäkt, för operationen gick ju bra.

— Det mest sannolika är att det beror på att hon helt enkelt på allvar har börjat känna sig gammal.

"Var oprofessionellt"

2023 var året då drottningen för första gången upplevdes som oprofessionell, enligt Olden-Jørgensen. Hon beslutade att ta ifrån sin yngre son prins Joachims barn deras prins- och prinsesstitlar.

Det var helt rätt att göra det, anser han, men det landade fel och borde ha gjorts långt tidigare.

Drottning Margrethe har gjort scenografin till en uppsättning av HC Andersen-baletten Snödrottningen. Arkivbild från 2021.

— Beslutet kommunicerades mycket dåligt till Joachim. Han missförstod det och blev arg. Det var riktigt dålig pr och det blev en långvarig konflikt.

— Det var oprofessionellt. Då tror jag att hon upplevde att hon håller på att tappa greppet, säger Sebastian Olden-Jørgensen.

En frifräsare

Sedan lät hon tiden gå, prins Joachim accepterade situationen och hela kungafamiljen firade jul tillsammans. Då slog drottningen till med sin nyårsskräll.

— Den här gången har hon inte bara gjort det rätta, hon har också kommunicerat det på rätt sätt.

Drottning Margrethe var under många år storrökare – men meddelade i juli 2023 att hon hade fimpat för gott. Arkivbild.

Samtidigt som hon är mån om traditioner och uppträder med stor värdighet och elegans så har drottning Margrethe länge framstått som lite av en frifräsare. Långt upp i åren var hon till exempel storrökare, helt på tvärs mot tidsandan. Och hon har lyckats tänja på gränserna för vad en kunglighet kan göra.

Drottningen tecknar och målar, syr och broderar. Hennes alster har presenterats i många utställningar och hon har gjort scenografi och kostymer till balettföreställningar.

Så sent som den 30 november stod hon på scenen på Tivoli och bugade och neg tillsammans med dansare och andra scenarbetare vid nypremiären av HC Andersen-baletten Snödrottningen, som hon själv gjort scenografin till.

På sidolinjen

Nu ska hon alltså ställa sig på sidolinjen efter mer än ett halvsekel som regent. Sebastian Olden-Jørgensen tror inte att hon kommer att ha svårt för att ge det nya kungaparet utrymme att sätta sin egen prägel på den danska monarkin.

— Befolkningen förväntar sig nog att få fortsätta se drottning Margrethe – hon får inte lov att försvinna. Men jag tror att man kommer att få se henne mindre än vad folket önskar, säger Sebastian Olden-Jørgensen.

TT
/
/
Jul
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!