Lava som sätter eld på husen närmast sprickan.
Lava som sätter eld på husen närmast sprickan. - Foto: LIVEFROMICELAND.IS via AP/TT

Larm från Grindavík: Rädda djuren

Dussintals får och andra djur ska vara fast i det brinnande Grindavík. Nu kräver Islands djurrättsorganisation att räddningsteam ska försöka få ut djuren i säkerhet.


Lavan som nådde isländska kuststaden Grindavík efter ett nytt vulkanutbrott norr om staden under söndagen, har förstört flera hus.

Än så länge har inga dödsfall rapporterats, men enligt Reykjavik Grapevine ska flera husdjur vara fast i staden.

Samtliga djur evakuerades, liksom invånarna, från Grindavík dagarna efter utbrottet den 10 november förra året. Men en del har under de senaste veckorna tagit tillbaka djuren till staden sedan de själva fick flytta tillbaka kring jul.

En djurrättsorganisation vädjar till räddningsstyrkorna om att försöka få ut djuren från Grindavík.

Utbrottet som skedde i söndags har enligt isländska medier delvis försvagats under måndagsdygnet.

Men Vedurstofa Islands, landets meteorologiska myndighet, varnar för att det troligen kommer uppstå fler sprickor som lavan kan tryckas upp genom.

Vägar och områden kring Grindavík har stängts av för all trafik och lavan har runnit över huvudvägen mellan Grindavík och huvudstaden Reykjavik. Människor uppmanas att hålla sig borta.

Enligt uppgifter till Iceland Monitor ska det för närvarande dock inte finnas något hot mot elnätet på Reykjanes, den halvö där såväl Grindavík som Reykjavik ligger.

Det är för tidigt att veta om det seismiska läget omkring och i Grindavík håller på att stabiliseras eller hur länge utbrottet kommer pågå, uppger geofysikern Benedikt Ófeigsson vid Vedurstofa enligt Reykjavik Grapevine.

TT
/
Jul
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!