Den brittiske Nordirlandsministern Chris Heaton-Harris. Arkivbild.
Den brittiske Nordirlandsministern Chris Heaton-Harris. Arkivbild. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Tiden ute för Nordirlands splittrade parlament

Nordirland har stått utan lokalt styre i snart två år. Ett nytt försök att lösa dödläget misslyckades och under torsdagen lamslås provinsen av en storstrejk.


Fakta: Regeringskris i Nordirland

I regionalvalet i maj 2022 blev nationalistpartiet Sinn Féin – som har som mål att återförena Nordirland med Irland – för första gången största parti i regionala parlament. Näst störst blev Londonvänliga Demokratiska unionistpartiet (DUP), som tidigare var största parti.

Sedan valet har partierna inte kunnat enas om en samlat styre efter att DUP vägrat att sätta sig i en samlingsregering.

Dödläget grundar sig i den splittrade synen på det så kallade Nordirlandsprotokollet, som ska förhindra att det uppstår en hård gräns mellan den brittiska landsdelen och EU-medlemmen Irland.

Tidsfristen för att lösa tvistefrågan om att utse en talman i parlamentet stormont går ut under torsdagen. Men inte heller hotet om en djupare kris fick parterna att enas under ett sjunde och sista försök till talmansval.

Den brittiske Nordirlandsministern Chris Heaton-Harris säger kort att han är besviken.

— I avsaknad av (en lösning) kommer regeringen att gå framåt pragmatiskt och resonerande för att hjälpa Nordirland, säger han.

I praktiken tros det innebära att han förlänger fristen, vilket han gjorde även i februari i fjol, i stället för att utlysa nyval.

Men tålamodet börjar tryta i provinsen och 16 fackförbund för offentligt anställda har utlyst en massiv endagarsstrejk på torsdagen. 170 000 personer tas ut och många av dem tros delta i demonstrationer mot dödläget – de har inte fått löneförhöjningar sedan krisen uppstod.

Nordirland har saknat regering sedan regionalvalet i maj 2022. Efter valet uppstod ett dödläge grundat i den splittrade synen på det så kallade Nordirlandsprotokollet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!