Blommor och ljus vid en av brottsplatserna dagarna efter att fem personer dödades i attacken i Kongsberg i oktober 2021. Arkivbild
Blommor och ljus vid en av brottsplatserna dagarna efter att fem personer dödades i attacken i Kongsberg i oktober 2021. Arkivbild - Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Norsk pilbågsman släpps inte fri

Espen Andersen Bråthen, som 2021 dödade fem människor i norska Kongsberg med kniv och skadade flera andra med pilbåge, släpps inte från rättspsykiatrisk tvångsvård. Beslutet fattades av Buskerud tingsrätt på torsdagen.


Enligt tingsrätten finns en överhängande fara att Andersen Bråthens psykiska hälsa omedelbart skulle försämras om han släpps från tvångsvården.

— Rätten anser därför att det är helt centralt att Bråthen fortfarande är föremål för kontroll, lyder domen.

Tidigare i januari begärde Andersen Bråthen att bli frigiven då han hävdade att villkoren för tvångsmässig psykvård inte längre uppfylls, enligt hans advokat Fredrik Neumann.

Det var den 13 oktober 2021 som Espen Andersen Bråthen angrep och dödade fem personer med kniv. Gärningsmannen gick också till attack med pilbåge skadade ytterligare flera människor vid attacken.

Andersen Bråthen dömdes 2022 till rättspsykiatrisk vård, då han lider av kronisk paranoid schizofreni.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!