Den norska ministern Sandra Borch avgår.
Den norska ministern Sandra Borch avgår. - Foto: Rodrigo Freitas/NTB/TT

Norges forskningsminister avgår efter plagiat

Norges minister för forskning och högre utbildning Sandra Borch, som tillhör Senterpartiet, avgår från sin post. Detta efter avslöjanden om att hon kopierat delar av sin masteruppsats.


— Misstaget är mitt och jag tar fullt ansvar för det. Det har varit ett stort privilegium att vara statsråd i den här regeringen, säger hon under en pressträff.

Det var tidningarna E24 och Dagens Næringsliv som avslöjade att flera delar av Sandra Borchs masteruppsats var identiska med delar av andra personers masteruppsatser.

Hon uppgav inte heller uppsatserna hon kopierat materialet från som källa. Även stavfel var identiska, enligt tidningarna.

— När jag skrev min masteruppsats för ungefär tio år sedan gjorde jag ett stort misstag. Jag hämtade texter från andra arbeten utan att ange källan, medger Bosch.

— Jag är mycket ledsen för detta och jag tar konsekvenserna av det genom att avgå som minister.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet) säger att uppgifterna om masteruppsatsen inte är förenliga med Borchs ministerroll.

— Det som har framkommit är inte förenligt med den tilliten som behövs för att vara minister för forskning och högre utbildning, säger statsministern.

Han tillägger att Borch har gjort ett viktigt jobb och att han har värderat samarbetet med henne högt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!