Vattenmelonen syns ofta på plakat under propalestinska demonstrationer. Här från De Longpre Park i Los Angeles i november.
Vattenmelonen syns ofta på plakat under propalestinska demonstrationer. Här från De Longpre Park i Los Angeles i november. - Foto: Damian Dovarganes/AP/TT

Så blev vattenmelonen palestinsk protestsymbol

På plakat, affischer – och som emoji. I demonstrationer och sociala medier har vattenmelonen blivit en bild av palestinsk solidaritet. Men hur förklaras egentligen fruktens symbolvärde?


Fakta: Utvecklingen i Gaza

Terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer dödades och över 200 personer togs som gisslan.

Israels militär inledde därpå en offensiv mot Gaza och den islamistiska extremistgruppen.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har omkring över 24 000 människor dödats i Gaza sedan krigsutbrottet.

Över 130 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas.

Källor: AFP, AP och BBC

Efter att kriget mellan terrorstämplade Hamas och Israel bröt ut den 7 oktober har vattenmelonen allt oftare dykt upp på plakat i propalestinska demonstrationer runt om i världen.

Frukten används även i form av en emoji i sociala medier för att uttrycka stöd för palestinierna. Men den fick sitt symbolvärde redan under sexdagarskriget 1967, då den israeliska regeringen förbjöd den palestinska flaggan.

I protest började många palestinier i stället att använda sig av vattenmelonen som symbol, då fruktens färger i skivad form är desamma som de som pryder flaggan.

Förbud mot konst

1980 aktualiserades vattenmelonen återigen, då en utställning i Ramallah på Västbanken tvingades slå igen efter att man visat politisk konst i den palestinska flaggans färger.

Enligt Sliman Mansour, en av utställningens arrangörer, meddelade israelisk militär att konst i flaggans färger var förbjuden.

— Som exempel på motiv som bröt mot förbudet nämndes vattenmeloner, säger han till nyhetsbyrån AP.

Förbudet visade sig dock ha motsatt effekt, då många palestinier efter händelsen i protest började visa sig offentligt med frukten.

— Unga män gick i ren trots ut på gatorna med vattenmelonskivor i händerna, säger den palestinska författaren Mahdi Sabbagh till AP.

Laddad symbol

Vattenmelonens symbolladdning blev också tydlig då Israels säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir i januari 2023 förbjöd palestinska flaggor i offentliga miljöer.

I protest täckte då aktivistgruppen Zazim, som består av både arabiska och judiska israeler, 16 taxibilar i Tel Aviv med klistermärken av vattenmeloner med texten: "Det här är inte en palestinsk flagga", skriver The Times of Israel.

Sedan kriget mellan Hamas och Israel bröt ut används vattenmelon-emojin också allt oftare på Facebook och Instagram – enligt användare för att undvika att pro-palestinskt innehåll censureras.

Plattformarnas ägare Meta har också kritiserats av organisationen Human Rights Watch för att ägna sig åt "systemisk och global" censur av pro-palestinskt innehåll.

Från Metas sida nekar man till uppgifterna och skriver att "det inte ligger någon sanning i påståendet att vi medvetet undertrycker vissa åsikter", enligt The Guardian.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!