Ryska utrikesministern Sergej Lavrov anländer till ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen.
Ryska utrikesministern Sergej Lavrov anländer till ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen. - Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Ryssland avvisar fredsplaner för Ukraina

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov avvisar alla fredsplaner för Ukraina som stöds av väst vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i New York på måndagen.


Lavrov påstod, närmare 700 dagar efter att Ryssland inlett sitt anfallskrig, att de ukrainska styrkorna står för ett "fullständigt misslyckande" på slagfältet och att ukrainska försvarsmakten är "oförmögen" att besegra eller försvaga Ryssland.

Lavrov påstod också att Ryssland alltid är redo att förhandla om fred, men att alla fredsplaner från Ukraina och väst förlänger kriget.

— Alla dessa formler är en återvändsgränd, sade han.

USA:s representant Roberd Wood kallar Lavrovs påståenden för uppenbar desinformation.

— Rysslands imperialistiska ambitioner är uppenbara. För Ryssland är den enda lösningen Ukrainas fullständiga kapitulation, sade han och vidhöll att kriget skulle ta slut i morgon om Ryssland drog tillbaka sina invasionsstyrkor.

Han konstaterade vidare att det är president Vladimir Putins "enspåriga försök att utplåna Ukraina och underkuva dess folk som förlänger kriget".

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!