Israelisk militär nära gränsen till Gazaremsan i söndags.
Israelisk militär nära gränsen till Gazaremsan i söndags. - Foto: Leo Correa/AP/TT

Netanyahu: Vi slutar först vid fullständig seger

Israels pressade premiärminister Benjamin Netanyahu lovar "fullständig seger" sedan över 20 israeliska soldater dödats på kort tid i Gazaremsan. Israeliska styrkor säger sig ha omringat storstaden Khan Yunis helt.


Bakgrund: Blodigaste kriget hittills

Terrorstämplade Hamas gick till anfall mot Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Gärningsmännen dödade fler än 1 100 personer, varav merparten civila, och tog omkring 250 personer som gisslan.

Israel förklarade krig mot den islamistiska extremistgruppen och inledde flygbombningar av Gazaremsan. Den 27 oktober gick israeliska styrkor in i en markoffensiv.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har fler än 25 000 människor dödats i Gazaremsan sedan krigsutbrottet, varav merparten kvinnor och barn.

Enligt en bedömning vid årsskiftet hade minst två tredjedelar av bebyggelsen i norra Gazaremsan förstörts, liksom en fjärdedel av byggnaderna i storstaden Khan Yunis i sydväst.

En veckolång paus skedde i striderna mellan den 24 november och den 1 december.

Flera krig har rasat genom åren, men det som pågår nu är det blodigaste hittills.

Källor: AFP, AP och BBC

Måndagens förlust av 24 soldater beskrivs som den största för Israels militär i det palestinska området sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut den 7 oktober.

Netanyahu är pressad både inrikespolitiskt och internationellt, bland annat av krav på en tvåstatslösning på konflikten. I ett uttalande säger han att han sörjer de stupade soldaterna.

"Vi måste lära oss de nödvändiga läxorna och göra allt för att skydda våra soldaters liv. Å våra hjältars vägnar, för våra självaste liv: Vi kommer inte att sluta strida förrän vi uppnått en fullständig seger", heter det.

Belägrad stad?

21 av soldaterna dödades vid en beskjutning med raketgevär där sprängladdningar detonerades och två byggnader rasade samman över flera militära enheter, enligt den israeliska militärens talesperson Daniel Hagari. Övriga tre miste livet vid andra tillfällen.

Det stora bakslaget skedde ungefär 600 meter från gränsen till Maghazi, ett av de sedan länge etablerade flyktingläger som numera i praktiken fungerar som vanliga städer i centrala Gazaremsan.

Parallellt säger den israeliska militären på tisdagen att dess styrkor helt har omringat Khan Yunis, den största staden i södra Gaza där intensiva strider pågått de senaste dygnen. Hjälporganisationen Palestinska Röda Halvmånen (PRCS) larmar om att dess högkvarter där beskjutits och att ambulanser inte kan rycka ut under vad som beskrevs som en belägring, där israeliska militärer "tar sikte på allt som rör sig".

Palestinska barn sörjer en släkting som dödats i ett israeliskt anfall, utanför ett bårhus i Khan Yunis på måndagen.

Det senaste dygnet har ytterligare minst 195 människor mist livet i Israels bombardemang, meddelar hälsomyndigheter i Hamasstyrda Gaza. Det totala dödstalet sedan krigsutbrottet skrivs därmed till 25 490 av myndigheterna.

"På väg mot det okända"

Den absoluta merparten av Gazas invånare, 1,7 miljoner människor, har drivits på flykt under de senaste månaderna. Många flyr fortfarande, då områden som sagts vara säkra blir utsatta för nya anfall.

— Jag är på väg mot det okända, säger Abu Iyad, som har lastat en del av sina tillhörigheter på en vagn som dras av en åsna, till nyhetsbyrån AFP.

Han säger sig tvingas flytta för sjunde gången under kriget. Nu är han på väg från Khan Yunis mot Rafah, som ligger invid gränsen mot Egypten i söder. Gränsen är fortsatt stängd.

Sedan Israel inledde sin militära markoffensiv mot det palestinska området den 27 oktober har fler än 200 av landets soldater dödats, enligt israeliska uppgifter.

Palestinier på flykt från striderna i Khan Yunis, fotograferade i Rafah på måndagen.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!