Expresidenten Donald Trump tar hem det Republikanska partiets primärval i New Hampshire, framför Nikki Haley, om att nomineras till partiets presidentkandidat.
Expresidenten Donald Trump tar hem det Republikanska partiets primärval i New Hampshire, framför Nikki Haley, om att nomineras till partiets presidentkandidat. - Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Hånfull Trump slår Haley i New Hampshire

Expresident Donald Trump vinner det republikanska primärvalet i New Hampshire – men inte på övertygande knockout. I sitt segertal hånar han motståndaren Nikki Haley. Hon hade en dålig kväll, säger Trump till jublande rödkepsklädda anhängare.


Fakta: Så blir man presidentkandidat i USA

Presidentkandidaterna i USA utses formellt vid Demokraternas och Republikanernas konvent, men vilka de blir brukar stå klart långt tidigare i primärvalsprocessen.

I år håller Republikanerna sitt konvent den 15–18 juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin. Demokraterna möts den 19–22 augusti i Chicago, Illinois.

Till konventen skickas några tusen delegater. Dessa utses vid de primärval och nomineringsmöten som hålls i respektive delstat tidigare under valåret. Antalet delegater varierar med delstaternas folkmängd.

Nomineringsmöten kallas också nomineringsval eller provval (på engelska caucus). De anordnas oftast av partierna och innebär att medlemmar samlas lokalt, debatterar och genomför en form av votering. Primärval arrangeras av delstaterna och är mer som vanliga lokalval, fast oftast med lägre valdeltagande.

När det står klart vem som blir presidentkandidat brukar denne utse sin vicepresidentkandidat.

Förra FN-ambassadören Haley gratulerar Trump men ger inte upp kampen om att bli partiets presidentkandidat.

— Loppet är inte kört, dussintals delstater är kvar, sade Haley på sin valvaka kort efter att USA-medier korat Trump till vinnare.

Segern ger Donald Trump ett rejält övertag mot den enda kvarvarande motståndaren i kampen om Republikanernas presidentkandidatur inför i valet i november.

"Svävar ovanför"

Det är tydligt att expresidenten nu vill att Haley ska kasta in handduken, så att han kan fokusera helt på Demokraternas Joe Biden. Men att Donald Trump "bara" vann med 12 procentenheter, inte de närmare 20 som opinionsmätningar förutspått, tolkas i vissa läger som att han har problem med den republikanska basen och mittenorienterade väljare.

— Hans väljarbas ser sig mer som Trump- och "Maga"-anhängare än republikaner. De är trötta på båda partierna och Trump svävar liksom ovanför, konstaterar Billy McCormac, amerikansksvensk politisk analytiker och senior rådgivare på konsultbolaget Gullers Grupp.

McCormac, som var medlem i Republikanerna före Donald Trumps tid, är inte förvånad över att expresidenten tog sin andra raka seger, inklusive förra veckans nomineringsmöte i Iowa.

— Trump har så mycket medvind nu, med Ron DeSantis avhopp och stöd från andra tidigare kandidater.

— Och han går redan till attack mot Joe Biden med prat om krigen, fentanylkrisen och läget vid gränsen mot Mexiko.

Förnedring i hemstat?

Men Donald Trump gick också hårt åt Haley i sitt segertal i New Hampshire. Han säger att hon gör dåligt ifrån sig och borde hoppa av.

— Men jag blir inte alltför arg, jag ger igen, sade Trump med len stämma.

Enligt Nikki Haley, den enda kvarvarande mot Donald Trump om att bli nominerad som Republikanernas presidentkandidat, är loppet inte kört trots hennes klara förlust mot Trump i New Hampshire.

McCormac gör en liknande analys. Den 8 februari väntar nomineringsmöte i Nevada, men nästa stora anhalt är Republikanernas primärval i South Carolina den 24 februari. Det är Haleys hemstat, där hon tidigare varit guvernör.

— Det vore förnedrande för henne att förlora där. Jag tror inte hon har någon realistisk chans. Donationerna kommer sina och pengarna ta slut, spår McCormac.

Haley själv säger att det vore en seger för Joe Biden och Demokraterna om Trump blir presidentkandidat.

— Det parti som blir först att pensionera sin 80-åring kommer att vinna, säger Haley med en släng åt snart 78-årige Trump och 81-åringen Biden.

Joe Biden vann Demokraternas primärval i New Hampshire, trots att han inte stod på valsedeln på grund av interna stridigheter om tidpunkt för valet.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!