Israel uppmanar FN att evakuera det flyktingläger som besköts på onsdagen.
Israel uppmanar FN att evakuera det flyktingläger som besköts på onsdagen. - Foto: Ramez Habboub/AP/TT

Israel kräver att FN evakuerar flyktingläger

Israel uppmanar samtliga Gazabor att lämna det FN-läger som beskjutits av stridsvagnar. Uppgiften kommer från FN sedan israelisk militär meddelat FN-organet Unrwa genom högtalarutrop vid anläggningen.


Fakta: Utvecklingen i Gaza

Terrorstämplade Hamas anföll civila i Israel på morgonen lördagen den 7 oktober. Fler än 1 100 personer dödades och över 200 personer togs som gisslan.

Israels militär inledde därpå en offensiv mot Gaza och den islamistiska extremistgruppen.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har omkring 25 700 människor dödats i Gaza sedan krigsutbrottet.

Över 100 personer hålls fortfarande som gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

Källor: AFP, AP och BBC

Minst tolv personer dödades sedan lägret i Khan Yunis träffats av stridsvagnseld på onsdagsmorgonen. Attacken har fördömts, inte minst av USA.

Men medan strider fortsätter att rasa i staden i södra delen av Gaza så gör Israels armé (IDF) klart för att nya angrepp mot flyktingförläggningen är att vänta.

— Armén uppmanade en representant för Unrwa genom en högtalaranläggning. Hon gick över till dem som stod vid en stridsvagn. De sade till representanten att vi måste utrymma platsen till klockan fem på fredagsmorgonen, sade Amal Lubbad, en av dem som tagit sin tillflykt till anläggningen.

Flera fördömanden

Uppgiften bekräftas av FN:s representanter, men IDF kommenterade inte saken på direkt fråga från nyhetsbyrån AFP.

Attacken mot FN:s flyktingläger har fördömts från flera håll. USA har valt att skärpa tonläget mot Israels regering. Utrikesminister Antony Blinken sade under sitt besök i Angola att han poängterat att FN:s anläggningar måste skyddas.

Även FN:s organ för Palestinafrågor, Unrwa, skärper tonen efter attacken mot lägret där omkring 800 människor befann sig.

"Återigen ett tydligt åsidosättande av grundläggande regler för krig", skriver Unrwas chef Philippe Lazzarini på X.

Angrepp i staden Gaza

Uppgifter kommer också om att ett 20-tal personer dödats när de väntade på att få ta emot nödhjälp vid en refug utanför staden Gaza, enligt den av terrorstämplade Hamas styrda hälsomyndigheten i Gaza. Hamas väpnade gren, Islamiska jihad, uppgav att gruppen beskjutits med artillerigranater och robotar.

Israel har svarat med att man ska granska händelsen. Oberoende bedömare har inte kunnat verifiera uppgiften om attacken.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!