USA:s ambassadör David Pressman under en pridefestival i Budapest i Ungern. Arkivbild.
USA:s ambassadör David Pressman under en pridefestival i Budapest i Ungern. Arkivbild. - Foto: Tamas Kovacs/MTI via AP/TT

USA: Ungerns utrikespolitik fylld av fantasi

Ungern och premiärminister Viktor Orbán kritiseras i ytterst skarpa ordalag av USA. Ambassadör David Pressman säger att Ungern skadar Nato och driver en delvis ryssvänlig utrikespolitik som är fylld av fantasier.


Det är mycket sällsynt att en utsänd ambassadör öppet kritiserar det värdland där diplomaten verkar. Men den mycket erfarne ambassadören och människorättsadvokaten valde att visa den amerikanska regeringens djupa misstro över Orbáns styre.

På ett möte med journalister i Budapest sade ambassadör Pressman att Ungerns ovilja att godkänna Sveriges Natoansökan skadar alliansen.

— Det har gjort Ungern mer isolerat och mer ensamt än vad landet varit under mycket lång tid, sade Pressman till journalister från bland annat brittiska The Guardian och Financial Times.

Politiserar frågor

Han karakteriserade den ungerske ledarens utrikespolitik som "fylld av fantasi".

I den fräna kommentaren sade ambassadören också att Ungern inte bör politisera frågor som rör allierade.

USA:s kritik mot Orbáns styre riktade också in sig på Orbáns möten med den ryske ledaren Vladimir Putin och Ungerns veto mot stöd till Ukraina:

— Dessa politiska val hjälper, utan tvekan, president Putin och är skadliga i vår allians försök att stå enade i aggressionen, sade Pressman och lade till:

— Rysk propaganda och desinformation sprids rutinartat av ungerska medier som kontrolleras eller stöds av den ungerska staten.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Rysslands president Vladimir Putin i ett möte i oktober i Kina. Arkivbild.

Pressman varnade också för de nationella inskränkningar som Orbán stått för.

Använda påtryckningar

Utspelen från USA:s regering kommer samtidigt som EU överväger hur relationen till medlemslandet Ungern ska vara i framtiden.

USA:s regering påpekade att man inte ser med blida ögon på Orbáns kommentarer om det amerikanska presidentvalet i höst, där Orbán hyllar den troliga presidentkandidaten Donald Trump med kommentarer som "kom tillbaka, herr president, gör USA stort igen och ge oss fred".

Ambassadör Pressman sade att "Orbáns regering vill vänta ut USA:s nuvarande administration", men att idén är dålig:

— Vi har möjligheter (att använda påtryckningar), det är sant. Och vi är redo att använda dessa.

TT
/
/
/
EU
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!