Unrwa-chefen Philippe Lazzarini. Arkivbild.
Unrwa-chefen Philippe Lazzarini. Arkivbild. - Foto: Bilal Hussein/AP/TT

FN sparkar anställda – misstänks för Hamassamröre

FN avskedar flera anställda som misstänks ha varit inblandade i terrorattacken 7 oktober. USA stoppar utbetalningar till FN-organet Unrwa efter anklagelserna. Sveriges biståndsminister Johan Forsell säger att regeringen granskar utvecklingen och återkommer när "bilden har klarnat".


FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, Unrwa, säger att "flera" anställda har sparkats sedan Israel väckt misstankar om att personerna har varit involverade i terrorstämplade Hamas attacker.

För närvarande handlar det om tolv personer som avskedats, enligt FN.

Unrwas chef Philippe Lazzarini säger att beslutet har fattats för "att skydda organisationens möjlighet att leverera humanitärt stöd". Unrwa har också inlett en granskning av Israels uppgifter.

Forssell: Återkommer

Samtidigt meddelar USA:s utrikesdepartement att det amerikanska ekonomiska stödet till FN-organet pausas. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) meddelar att regeringen "söker mer information och kommer att återkomma när bilden har klarnat".

I ett skriftligt svar säger Forsell att inga svenska medel har utbetalats till Unrwa för 2024.

"De misstankar som vi under fredagseftermiddagen har nåtts av är mycket allvarliga och djupt graverande", skriver Forsell som räknar med att Unrwa samarbetar i utredningen.

"Svenskt bistånd ska bara gå till seriösa aktörer och som tydligt tar avstånd från terrorism", konstaterar Forssell.

Israel: Väldokumenterat

Uppgifterna kan ha framkommit i den pågående rättegången i Internationella domstolen i Haag som rör en sydafrikansk anklagelse om att Israel utför folkmord i Gaza.

Anklagelserna riktades också av Mark Regev, som är högt uppsatt rådgivare åt Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

I en intervju med brittiska BBC hävdar Regev att det finns "specifik information" som rör Unrwaanställdas samröre med Hamas, och tillägger att det finns "väldokumenterade" uppgifter om Unrwas nära kontakter med terrorstämplade Hamas.

TT
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!