Människor samlade vid förstörda byggnader i Rafah i södra Gaza.
Människor samlade vid förstörda byggnader i Rafah i södra Gaza. - Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Nya hårda strider skakar Gaza

Intensiva strider pågår i Gazas näst största stad Khan Yunis. Över 170 personer rapporteras ha dödats det senaste dygnet och sjukhuset Nasser är hårt drabbat av attackerna.


Suhaila Asfur, som befinner sig på flykt inne i Gaza, berättar för AFP att hennes familj inte har kunnat sova på hela natten grund av det kalla och ihållande regnet.

— Jag vet inte vad vi ska göra i natt eller var vi ska sova, säger hon.

Enligt Läkare utan gränser har avgörande delar av sjukvården kollapsat på Nasser, som för närvarande är Gazas största fungerande sjukhus.

"Människors liv är i fara på grund av bristen på medicinsk vård. När Nasser och det Europeiska sjukhuset i Gaza nästan inte längre går att nå finns det inte längre något sjukvårdssystem i Gaza", säger Guillemette Thomas vid Läkare utan gränser i ett pressmeddelande.

"Massiva bombardemang"

Enligt vittnesmål är lördagens strider i Khan Yunis ännu hårdare än de varit tidigare. Israel har utfört "massiva bombardemang" mot sjukhuset Nasser och ett flyktingläger under dagen, uppger myndigheterna i Gaza som styrs av terrorstämplade Hamas.

Rapporterna kommer dagen efter att Internationella domstolen i Haag (ICJ) beordrade Israel att förhindra handlingar som kan utgöra folkmord i Gaza. Domstolen meddelade också att den tar sig an målet där Sydafrika anklagar Israel för folkmord.

— Det här är första gången som världen sagt åt Israel att de har gått för långt, säger Maha Yasin, en 42-årig kvinna på flykt, till AFP.

Kritik mot ICJ-beslut

Storbritanniens regering respekterar ICJ:s roll och oberoende men har "allvarliga farhågor" över rättsmålet, skriver landets utrikesdepartement på lördagen.

"Israel har rätt att försvara sig mot Hamas i enlighet med internationell humanitär rätt", skriver man och fortsätter:

"Vår uppfattning är att Israels agerande i Gaza inte kan beskrivas som folkmord, och därför tycker vi att Sydafrikas beslut att driva fallet är felaktigt och provocerande".

Utrikesdepartementet tillägger att man välkomnar ICJ:s krav på att Hamas omedelbart ska släppa gisslan och att humanitär hjälp ska tillåtas till Gaza.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!