Malis militäre ledare Assimi Goïta (till höger) vid ett möte med Guineas juntaledare Mamady Doumboya. Arkivbild.
Malis militäre ledare Assimi Goïta (till höger) vid ett möte med Guineas juntaledare Mamady Doumboya. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Ecowas redo förhandla med militärjuntor

Burkina Faso, Mali och Niger lämnar den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas. Men Ecowas svarar att man är beredd att förhandla för att finna en lösning.


Fakta: Ecowas

Formellt Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (Economic community of West African states).

Ecowas har tidigare haft 15 medlemsländer: Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Elfenbenskusten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone och Togo.

I Mali genomfördes en militärkupp i maj 2021, i Burkina Faso i september 2022 och i Niger i juli 2023. De tre länderna har i praktiken inte deltagit i Ecowas arbete efter militärkupperna.

Organisationen grundades 1975 och har sitt högkvarter i Lagos i Nigeria.

Källor: Utrikespolitiska Institutet och Nationalencyklopedin

De tre länderna har de senaste åren tagits över av militärjuntor, och Ecowas har därför tidigare vänt dem ryggen. Stränga krav ställdes på ländernas kuppledare vid det regionala toppmötet som hölls i Nigerias huvudstad Abuja i mitten av december.

Juntaledarna svarade på söndagen med att de formellt lämnar den ekonomiska samarbetsorganisationen, och kallar Ecowas krav på att återinföra demokrati för "omänskliga".

"Dessutom står Ecowas under inflytande av främmande makt. De förråder därmed grundläggande principer och har blivit ett hot mot medlemsstater", skriver militärledarna.

I det gemensamma uttalandet heter det att beslutet har omedelbar verkan, och beror på att de tre länderna vill behålla "nationell suveränitet".

Ecowas svarar i ett kortfattat uttalande att organisationen är redo att förhandla för att finna en lösning på "det politiska utspelet". Man säger samtidigt att de tre länderna är "viktiga medlemmar i gruppen".

Åtta statskupper har sedan 2020 genomförts i länder i Väst- och Centralafrika. Dessutom har kuppförsök misslyckats i Sierra Leone och Guinea-Bissau nyligen.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!