En anställd på Ibn Sina-sjukhuset tittar på ett nyhetsinslag om den israeliska räden.
En anställd på Ibn Sina-sjukhuset tittar på ett nyhetsinslag om den israeliska räden. - Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Expert: Israeliska räden kan vara krigsbrott

Israeliska soldater uppges ha klätt ut sig till vårdpersonal i en dödlig räd mot ett palestinskt sjukhus på ockuperade Västbanken. Om uppgifterna stämmer kan Israel ha gjort sig skyldigt till ett krigsbrott, enligt folkrättsexperten Ove Bring.


Tidigt på tisdagen tog sig israeliska specialstyrkor in på det palestinska Ibn Sina-sjukhuset i Jenin på Västbanken och sköt ihjäl tre medlemmar i terrorstämplade Hamas.

Israeliska militären uppger att räden var riktad mot en "terrorcell inom Hamas", och att sjukhuset användes som gömställe. Militären uppger vidare att en av dem som sköts till döds har fört vidare vapen och ammunition till andra stridbara palestinier inför en planerad attack mot israeliska mål, enligt nyhetsbyrån AP.

Hamas bekräftar att de dödade var medlemmar i organisationen.

Fångades på bild

På filmer från övervakningskameror på sjukhuset, som publicerats på X av palestinska myndigheter, syns hur ett tiotal israeliska soldater tar sig in på sjukhuset. Filmerna visar hur några av soldaterna är maskerade med muslimska huvuddukar, och hur andra är utklädda till vårdpersonal och läkare. Några av dem bär på ett babyskydd och en rullstol för att smälta in i sjukhusmiljön.

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt, säger att de israeliska soldaternas förfarande "måste betraktas som ett brott mot krigets lagar".

Lura folk i strid

Han tar som exempel att det är ett brott mot krigets lagar att visa vit flagg "som indikerar att man ger sig när man inte egentligen ger sig utan tänker skjuta", att låtsas vara fredsförhandlare, att missbruka FN:s flagga och att använda Röda korsets flagga "för att lura folk i strid".

— Även om det inte finns någonting sagt om att klä ut sig i läkardräkt så följer det av alla de andra exemplen att detta måste betraktas som ett brott mot krigets lagar.

Ove Bring säger att det är tillåtet att genomföra militära operationer inne på sjukhus, om de "missbrukas för att gömma militära resurser, soldater eller enheter.

— Då har man rätt att gå mot det militära mål som det är frågan om, men man måste hela tiden visa hänsyn till sjukhusets funktion, och så mycket som möjligt skydda patienter, läkare och civila.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!